Tips, inzichten en inspiratie voor meer vitaliteit


Je wilt je gezond en vitaal voelen?

Je zoekt verlichting t.a.v. je fysieke en mentale gezondheidsklachten?

Hier vind je tips en inzichten die je kunt toepassen in je leven. Ze kunnen je op weg helpen naar meer bewustwording, meer balans en meer vitaliteit. En wie weet minder gezondheidsklachten?

Het heeft alleen een eerste kleine stap nodig…

 

“Life is about the management of energy.”

~Dr. Joe Dispenza, DC, neuroscientist, author

 

Welke eerste kleine stap ga jij zetten?

 


Hoe stop je met piekeren?

Piekeren en /of je zorgen maken is stress voor jou en je lichaam. Vooral chronische stress, door malende gedachten bijvoorbeeld, is slecht voor je gezondheid en kan leiden tot gezondheidsklachten. Het is gezonder om hier anders mee om te gaan en te zorgen voor rust en ontspanning.Maar ja, hoe doe je dat? Er zijn veel manieren om je hoofd, en dus je lichaam, tot rust te brengen en in dit blog deel ik een manier die mij ook heeft geholpen.

Lees meer »

Waarom werkt Holistische Therapie?

Zelf heb ik dat eerder (ook) nooit zo beseft, maar als mens ben je een eenheid van je fysieke lichaam én je geest, hoe jij in het leven staat. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar wederzijds. Als Holistisch Therapeute kijk ik naar het geheel, naar het lichaam en de geest als ik een klacht of een probleem onderzoek. Oorzaken vind ik in de geest: hoe sta jij in het leven? Hoe ga jij om met ervaringen? Met name die vervelende ervaringen? De geest is bepalender voor je gezondheid dan je denkt. Hoe dat werkt? Ik licht het toe in dit blog.

Lees meer »

Waarom leef ik gezond?

Ik ben Holistisch Therapeute geworden om mijzelf maar ook anderen te helpen om je gezonder en vitaler te voelen. Daarvoor heb ik datgene geleerd wat daarvoor nodig is. Het is mijn specialisatie geworden om mensen weer in contact te brengen met zichzelf, hun lichaam en met wat er van binnen speelt. Wat zijn de oorzaken van je gedrag, je gedachten en je klachten? Hoe vind jij jouw balans zodat jij je gezond en vitaal voelt?

Lees meer »

Hoe zorg je ervoor dat je jezelf regelmatig ‘oplaadt’?

Er is niets mis met een druk leven hebben, veel bezig zijn en maar doorgaan. Misschien heb je werk dat veel van je vraagt? Voor je gezondheid is het wel belangrijk, om op enig moment je rust te nemen zodat je ook weer kunt opladen. Je kunt zeggen dat elk mens batterijen heeft die regelmatig weer geladen moeten worden. Een signaal dat je in je dagelijkse leven te veel van jezelf vraagt is bijvoorbeeld ziek worden zodra je vakantie begint. Zo heb ik de eerste paar dagen van een lange reis op een hotelkamer doorgebracht, omdat ik te ziek was om direct aan mijn reis te beginnen. Je lichaam kan ook op een gegeven moment 'stop!' zeggen: van de ene op de andere dag kom je je bed niet meer uit. Je bent (onbewust) bezig je gezondheid te ondermijnen. Dergelijke signalen kun je voorkomen door in je dagelijkse leven momenten in te bouwen om je eigen batterij op te laden. Hoe je dat doet? Lees verder.

Lees meer »

Hoe ga je om met angst, negativiteit en spanning?

De afgelopen periode is het best lastig geweest om positief gestemd te blijven als je op de hoogte wilde blijven van het nieuws: bang zijn voor een virus, schuldgevoel want je kunt kwetsbare mensen besmetten, maatregelen waarbij iedereen in zijn vrijheid is beperkt. De media helpt je niet om rustig te blijven: angst regeert! Zelfs bedreigingen en agressiviteit zijn tegenwoordig blijkbaar 'normaal'? Wellicht ben je door de Corona-maatregelen in de financiële problemen gekomen? Is voor jou de wereld om je heen op welke manier dan ook een uitdaging geworden? Ik deel een paar effectieve tips hoe je dit kunt veranderen.

Lees meer »

Vind jij het lastig om je rust te nemen?

Rust nemen, op je bed of op de bank gaan liggen en even helemaal niets doen, kan op zichzelf een reden tot paniek zijn. Want stel je voor dat jij je zorgvuldig opgeborgen emoties gaat voelen? Dat je daarmee een beerput open trekt.. Wat maakt dat je die angst voelt? En wat als je tóch aandacht gaat geven aan wat je zo goed (bewust of onbewust) hebt verstopt?

Lees meer »

Hoe weet je wat voor jou gezond is?

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur: voor velen een moment om goede voornemens te nemen. Goede voornemens gaan vaak over gezondheid: je wilt je graag gezond en vitaal voelen. Maar hoe bereik je dat? Hoe weet je wat bij jou past? En wat is nou eigenlijk gezond? Er is zo veel informatie beschikbaar en sommige informatie is zelfs tegenstrijdig met elkaar. Als je al het bos tussen de bomen kunt zien: waar doe je goed aan?

Lees meer »

Vind meer rust met deze eenvoudige oefening

Tegenwoordig spelen stress en angst hoogtij: bang voor de onzichtbare killer die Corona/Covid-19 heet en de overheid komt met (weer) strengere maatregelen. Je daarover druk maken en met anderen ruzie maken heeft geen zin: dat zorgt voor negatieve energie waar jij zelf en je directe omgeving alleen maar last van hebben. Vluchten helpt ook niet: het probleem blijft zoals het is. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat kun je doen? Daar heb ik een effectieve oefening voor: deze is makkelijk in te zetten en het kost je eigenlijk helemaal geen tijd. Hoe? Dat kun je in dit blog lezen. 

Lees meer »

Vraag jij je af wat er nog meer mogelijk is op het gebied van gezondheid?

Misschien heb je last van gezondheidsklachten, fysiek en/of mentaal, en heb jij je wel eens afgevraagd of er toch niet iets is zodat je je klachten kunt verminderen? Ik heb in dezelfde positie gezeten en heb datgene geleerd om mijzelf en nu ook anderen effectief te helpen. Het is complementair aan reguliere geneeskunde en het gaat om kennis die je niet op school leert. Het is wél kennis die essentieel is om jezelf verder te helpen om je vitaler en gezonder te voelen. In dit blog schrijf ik over de ontbrekende schakel.

Lees meer »

Hoe je eigen gedrag inspiratie voor je gezondheid is

Regelmatig laat ik mij inspireren door andere mensen, zoals bijvoorbeeld mensen die geleerd hebben van hun tegenspoed en ziekten. Iedereen zoekt zijn eigen weg en dat vind ik juist zo interessant. Chris Wark is zo iemand: bij hem is darmkanker geconstateerd toen hij 27 jaar was. Zo jong en dan kanker? Zijn wereld stortte ineen: wat nu?

Lees meer »

Irriteer jij je vaak? Ik deel een tip!

Irritant hè, wanneer iemand je in het verkeer afsnijdt omdat diegene niet kijkt maar gewoon doet. Je kunt je irriteren aan collega’s op je werk, aan mensen op sociale media of waar dan ook. Je kunt je irriteren aan de dingen die ‘tegen zitten’. Bij mij wil nog wel eens wat op de grond belanden, of ik heb drie minuten een witte blouse aan en er zit al een (grote) vlek op. Ken je dat? Irritatie is een vorm van stress en te veel stress is nadelig voor je gezondheid. Het is ook een signaal. Maar waarvan?

Lees meer »

Wat je kunt leren van hoe jij naar de wereld kijkt

Hoe zie jij de wereld om je heen? Als je dit beschrijft en je zou het terug lezen: is het een positieve kijk op de wereld? Of is het een negatieve kijk? Er is geen goed of fout antwoord omdat het gaat om de informatie. Want als je antwoord negatief is en je wilt eigenlijk meer positiviteit in je leven, dan kun je daar iets aan doen. Het zijn namelijk niet alléén de omstandigheden die maken of je blik positiever of negatiever is. Hoe dat werkt?

Lees meer »

Wat samenwerken met je lichaam en geest jou brengt?

Daar kan ik veel over vertellen! Het is mijn levensstijl geworden: ik luister naar mijn lichaam en ik werk samen met mijn lichaam en geest. Door dat onderdeel van mijn leven te maken, doe ik mijn gezondheid veel goed. Ik voel mij vitaler, ik ben energieker, productiever en ik voel mij van binnen veel rustiger. In de regel heb ik geen gezondheidsklachten. Wil jij op eenvoudige wijze iets voor jouw gezondheid betekenen? Lees dan verder!

Lees meer »

Wat olifanten die gebruikt worden voor zwaar werk en mensen gemeen hebben?

Er zijn landen waar ze olifanten trainen voor hun zware werk. Om ervoor te zorgen dat een olifant niet wegloopt, binden ze baby olifanten vast aan een boom met een touw om zijn poot. Hij probeert een aantal keer om te ontsnappen, maar al snel leert hij dat hij niet weg kan. De olifant wordt volwassen en staat nog steeds met een touw vast aan de boom. Waarom hij niet probeert te ontsnappen? Met zijn kracht kan hij toch gewoon weglopen..? Lees verder wat je kunt leren van deze metafoor.

Lees meer »

Waar gaat jouw aandacht naar uit?

Zijn dat overwegend positieve gedachten? Of zijn dat overwegend negatieve gedachten? Wist je dat negatieve gedachten en overtuigingen voor stress in je lichaam zorgen? Je kunt zelfs fysieke en/of mentale gezondheidsklachten krijgen of indien je deze al hebt: ze kunnen hierdoor verergeren. Gelukkig is het mogelijk om uit deze vicieuze cirkel te komen. Dat is wat ik zelf heb gedaan en nu help ik anderen daarbij. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan verder.

Lees meer »

Ken jij de voedende kracht van aandacht geven?

Aandacht is energie en alles wat energie krijgt, groeit. Dat geldt voor positieve gedachten en gevoelens, maar ook voor negatieve gedachten en gevoelens. Negatieve gedachten en gevoelens zoals je zorgen maken, zorgen voor stress en spanning. Op den duur ontwikkel je gezondheidsklachten of bestaande gezondheidsklachten worden erger. Gelukkig werkt het andersom ook: lees verder hoe je dat doet.

Lees meer »

Weet jij welke factoren jouw gezondheid beïnvloeden?

Misschien ken je ze wel: zorg ervoor dat je meer beweegt, ga vaker de natuur in, zorg voor minder stress (soms met tips hoe je dit kunt doen) en zorg voor gezonde voeding en drinken. Wat mij betreft bekende stokpaardjes. Maar er is nog een schakel waarmee jij het verschil kunt maken, en daar vind je niet zo veel over. Waar ik het over heb? Lees verder!

Lees meer »

Hoe je met gezondheidsklachten ook kunt leren leven

Je kunt bijvoorbeeld denken dat gezondheidsklachten aangeven dat jouw lichaam niet goed functioneert: je lichaam hapert, je hebt last van je klachten en je voelt je beperkt. Je kunt ook denken dat jouw lichaam perfect functioneert, ook als je milde klachten ervaart en zelfs als je chronisch ziek bent. Je ervaart de klachten én je weet dat je lichaam gewoon goed functioneert. Klinkt dat laatste wel erg raar? Het zijn twee overtuigingen die jou een verschillend gevoel én verschillende mogelijkheden geven. De ene overtuiging heeft mij niet verder gebracht, de andere (rare) wél!

Lees meer »

Is het jou wel eens opgevallen dat jouw gedachten altijd waar zijn?

Een arts vertelde over een blunder in zijn ziekenhuis: er waren twee patiënten met dezelfde soort klachten die in dezelfde periode het ziekenhuis voor onderzoek hadden bezocht. De ene patiënt bleek bronchitis te hebben, de ander kanker. Later bleek dat de testen waren verwisseld: de patiënt die in werkelijkheid kanker had, had de diagnose bronchitis gekregen en de patiënt die in werkelijkheid bronchitis had, had de diagnose kanker gekregen. En wat bleek?

Lees meer »

Volg het ritme van je hart?

Zij vertelde mij hoe het met haar ging: op haar werk was ze met erg veel projecten tegelijkertijd bezig. Stuk voor stuk leuke projecten, maar bij elkaar wel erg veel. Ze had last van spanning en stress gekregen. Deze situatie duurde al maanden en inmiddels ervaarde zij tevens hartkloppingen. Af en toe brak het zweet bij haar uit, letterlijk! Terwijl ik naar haar luisterde, kwam er iets in mij op dat ik direct hardop zei. Wellicht helpt deze zin jou ook?

Lees meer »

Hoe vind je meer rust?

De wereld om je heen is een uitdaging geworden met alle Covid-19 maatregelen. De media helpt je niet om rustig te blijven: angst regeert! Als je wilt kun je veel slechtnieuwsberichten lezen, je kunt zien dat er mensen klagen en zelfs bedreigingen en agressiviteit zijn tegenwoordig blijkbaar 'normaal'. Sociale contacten staan op een laag pitje en misschien ben je door de maatregelen in de (financiële) problemen gekomen? Allemaal aanleiding voor stress! En dat helpt je immuunsysteem, je weerstand tegen ziekten, niet. Door de stress en spanning kunnen gezondheidsklachten ontstaan of verergeren. De vraag is: hoe kom je los van de spanning, stress en negativiteit?

Lees meer »

Hoe kan ik mij gezonder en vitaler voelen?

De weg om je vitaler te voelen is zoiets als de weg naar Rome: er is veel keus (Stress! Want waar doe je goed aan?) en er zijn veel manieren om uiteindelijk te bereiken wat je wilt. Mijn ervaring is dat iedere verandering, onafhankelijk van je gekozen route of weg, begint met een eerste (kleine) stap. Maar welke is voor jou een goede eerste stap?

Lees meer »