Hoe vind je meer rust?

De wereld om je heen is een uitdaging geworden met alle Covid-19 maatregelen. De media helpt je niet om rustig te blijven: angst regeert! Als je wilt kun je veel slechtnieuwsberichten lezen, je kunt zien dat er mensen klagen en zelfs bedreigingen en agressiviteit zijn tegenwoordig blijkbaar 'normaal'. Sociale contacten staan op een laag pitje en misschien ben je door de maatregelen in de (financiële) problemen gekomen? Allemaal aanleiding voor stress! En dat helpt je immuunsysteem, je weerstand tegen ziekten, niet. Door de stress en spanning kunnen gezondheidsklachten ontstaan of verergeren. De vraag is: hoe kom je los van de spanning, stress en negativiteit?

rust vinden, omgaan met stress, stress en vitaliteit, gezondheidsklachten, de bron van de stress, onrust en spanning,

De gevolgen van negativiteit, spanning en stress

Het kan lastig zijn om gegrond, in het heden en kalm te blijven terwijl je al die ‘herrie’ om je heen ervaart. Dit kan ervoor zorgen dat je interne motor op volle toeren draait: je zenuwstelsel kan overprikkeld raken en je bijnieren uitgeput. Je bioritme raakt verstoord, je ervaart fysieke klachten en je onderdrukt het instinct van je lichaam. Je lichaam vertelt je om een pauze te nemen, te ontspannen of om uit te rusten. Maar je hebt te veel redenen om dit niet te doen: op den duur voel jij je steeds minder lekker, je wordt moe en je raakt snel geïrriteerd.

Door de stress en de spanning kunnen gezondheidsklachten ontstaan of verergeren. Chronische stress maakt dat je lichaam naar de overlevingsstand gaat: er is te weinig energie voor je immuunsysteem waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten, bacteriën en virussen. Belangrijk dus om dit om te keren: maar hoe laat je stress, spanning en negativiteit los?

Hoe laat je stress, spanning, zorgen en negativiteit los?

Ook al voelt dit misschien nu niet zo, maar rust is altijd aanwezig: gun jezelf om het te voelen. Neem een meer als voorbeeld: door een storm zie je golven en de onrust aan de oppervlakte. Maar duik je het meer in naar de diepte, dan vind je daar rust en merk je niets van de storm boven.

Verschillende stappen leiden naar je eigen innerlijke rust. Ik heb zelf ook de reis gemaakt van een 24/7 druk hoofd met stress, naar een punt waar ik mijn innerlijke rust ervaar.

Het vergt oefening, maar het is zeker de moeite waard!

En als het mij lukt, dan kun jij het ook.

Ik deel de belangrijkste tips in dit blog!

 

De bron van de stress, onrust en spanning

Als je veel in je hoofd zit; je hebt veel gedachten, zaken waar je aan wilt of moet denken, zorgen, gesprekken opnieuw beleven, vervelende gebeurtenissen als bijvoorbeeld ‘die eikel uit het verkeer’, etc.; dan gaat al je energie naar je hoofd toe. Meestal gaat het ook nog om negatieve gedachten. 

Het effect van in je hoofd zitten is dat je energie in en rondom je lichaam hoog zit, het is gericht op negatief en je bent het contact met de aarde, jezelf en je lichaam kwijt. Idealiter is je energieveld helemaal om je heen en zeker een halve meter onder je voeten door, door de grond, door de aarde heen. Jouw lichaam is helemaal omgeven met jouw energieveld.

Een 'hoog' energieveld, dus niet meer onder je voeten door, heeft gevolgen voor je gezondheid en hoe vitaal jij je voelt: je bent dan ontvankelijk voor (negatieve) energie uit je omgeving en je zult gevoeliger zijn voor prikkels. Het komt harder bij je binnen en je hebt dus last van de spanning, de stress, de negatieve energie uit je omgeving. Het gaat in je lichaam zitten waardoor je energieveld nog hoger gaat zitten met alle gevolgen van dien. Langdurig spanning en stress gaat ten koste van je immuunsysteem en je gezondheid. In je hoofd zitten werkt dus niet vóór je, belangrijk dus om dit proces om te gaan keren.

 

De bron voor meer rust

De volgende oefening helpt jou daarbij: de oplossing is om je aandacht van je hoofd naar je voeten te verplaatsen:

  • zorg voor een bewust contact met de aarde
  • voel je voeten op de grond, voel dit goed en ervaar wat je voelt
  • je kunt de spanning, stress, negatieve energie die jij voelt afvoeren naar de aarde toe, door het op een respectvolle wijze door te geven zodat jij er geen last meer van hebt. Een visualisatie die helpt is jezelf te vergelijken met een bad dat leegloopt: alle vuiligheid verdwijnt door het afvoerputje en door het na te spoelen met water maak je het bad (metafoor voor jouw lichaam) nog extra schoon
  • iedere keer als je weer iets denkt, dan breng jij je aandacht weer terug naar je voeten en je blijft daar. Observeer. Je hoeft er niets van te vinden.

Je kunt een stap verder gaan door met je blote voeten bijvoorbeeld op het strand te lopen en met het zand tussen je tenen de aarde te voelen; of doe dit in een tuin of een park: maak letterlijk contact met de aarde en voel het gras of de aarde onder je voeten en tussen je tenen. 

In alle gevallen: voel wat het met je doet als jij je aandacht verplaatst van je hoofd naar je voeten. Wat ervaar je?

 

Meer oefenen betekent meer rust

Oefen hiermee, dat kan al uitdaging genoeg zijn 😉 en laat je niet ontmoedigen als het niet in één keer goed gaat. Zie het als stappen zetten naar meer rust: hoe vaker jij je aandacht verplaatst van je hoofd naar je lichaam, naar bijvoorbeeld je voeten, hoe vaker jij rust ervaart. Geef daarbij je gedachten geen aandacht door alleen te ervaren wat je voelt. Elke keer dat je dit doet is winst!

In gevecht gaan met je hoofd vol gedachten heeft geen zin. Boos op jezelf worden evenmin. Wees geduldig en verplaats telkens je aandacht opnieuw naar je voeten op de grond, maak contact met de aarde en haal rustig adem. Ervaar dat je energie en je aandacht zakt, blijf met je aandacht in het moment. Breng het met je ademhaling naar beneden toe en voel je zwaar worden. Daarmee wordt ook de rust voelbaar.

De volgende keer deel ik nog een aantal praktische tips om meer rust te kunnen ervaren. Zo was mijn hoofd een hardnekkige aandachtvrager en heb ik bijvoorbeeld bewegen ingezet ter ondersteuning van het verplaatsen van mijn aandacht.

Hoe? Dat lees je de volgende keer!

 

#bewust #meerrust #meerenergie