Volg het ritme van je hart?

Zij vertelde mij hoe het met haar ging: op haar werk was ze met erg veel projecten tegelijkertijd bezig. Stuk voor stuk leuke projecten, maar bij elkaar wel erg veel. Ze had last van spanning en stress gekregen. Deze situatie duurde al maanden en inmiddels ervaarde zij tevens hartkloppingen. Af en toe brak het zweet bij haar uit, letterlijk! Terwijl ik naar haar luisterde, kwam er iets in mij op dat ik direct hardop zei. Wellicht helpt deze zin jou ook?

meer rust, leer omgaan met emoties, ik wil mij vitaler voelen,  de rol van je ego,

'Volg het ritme van je hart'

Ze hoorde het niet en vertelde verder. Zij had daar bovenop ook nog een begrafenis waar zij toch écht werd verwacht. Volgens haar moeder kon zij het niet maken om weg te blijven. Zij zou daar weer oude bekenden tegenkomen met wie zij (inmiddels) een stroeve relatie had: nog meer spanning! Paniekerig vroeg zij zich af: ‘hoe ga ik dit volhouden?’

En opnieuw zei ik: 'volg het ritme van je hart'. Ze hoorde de zin dit keer wel en zij keek mij vragend aan. 'Laat de zin door je heen gaan en kijk wat in je opkomt'. 

 

Wat het ritme van haar hart haar heeft gebracht?

Een aantal weken later sprak ik haar opnieuw: het ging inmiddels stukken beter met haar! En zij bedankte mij voor de zin ‘volg het ritme van je hart’. Ze vertelde hoe het haar was vergaan. Op de begrafenis ervaarde ze natuurlijk erg veel spanning en het zweet brak haar uit toen zij in de zaal zat tijdens het afscheid. Ze voelde ook de hartkloppingen weer. En toen herinnerde zij zich de zin 'volg het ritme van je hart'.

Zij zocht met haar vingers op haar pols naar haar hartslag en ging hier vervolgens naar luisteren. En met het voelen van het regelmatige ritme werd zij direct rustig. Ze merkte dat haar ademhaling dieper en rustiger werd: ze kon wat meer ontspannen. En ze merkte ook dat haar hart langzamer ging kloppen. De dag heeft zij uiteindelijk ervaren als minder stressvol dan zij had gevreesd. Haar emoties bleken minder heftig toen zij die ‘vervelende’ oude bekenden tegen kwam en begroette.

Deze techniek is zij vaker gaan gebruiken

Iedere keer als het in haar opkomt of wanneer zij merkt dat zij zich gespannen voelt. Zij ervaarde nu zo veel meer rust en ontspanning! En die hoeveelheid werk is ook afgenomen: een aantal projecten zijn inmiddels afgerond en voorlopig komt er niets bij. Hoe leuk de klussen ook zijn, ze wil eerst even bijkomen en meer tijd voor zichzelf hebben. Balans tussen inspanning en ontspanning is voor haar nu belangrijker dan 'alles doen wat leuk is'. 

Ik was verrast door de betekenis van de zin die zij eraan had gekoppeld. Zelf had ik tijdens het eerdere gesprek met haar een andere invulling bij die zin, namelijk:

neem die hoeveelheid hooi op je hooivork, als dat past bij het ritme van jouw hart.

Dat heb ik haar toen niet verteld, en toch is die invulling eruit gekomen! Zij neemt pas een nieuwe klus aan als dit voor haar goed voelt, als het past bij haar ritme van haar hart.

Hoe mooi is dat!

 

Hoe de ervaringen van anderen jou kunnen inspireren

Andermans ervaringen en lessen kunnen een inspiratiebron voor je zijn: hoe zit het bij jou?

Zijn er bij jou gebieden waar jij het ritme van jouw hart kunt volgen?

 

#meerrust #meerenergie #balans