Hoe kan ik mij gezonder en vitaler voelen?

De weg om je vitaler te voelen is zoiets als de weg naar Rome: er is veel keus (Stress! Want waar doe je goed aan?) en er zijn veel manieren om uiteindelijk te bereiken wat je wilt. Mijn ervaring is dat iedere verandering, onafhankelijk van je gekozen route of weg, begint met een eerste (kleine) stap. Maar welke is voor jou een goede eerste stap?

Foto: je vitaler voelen, bewust worden, omgaan met stress, gezondheidsklachten, probleem oplossen, tips voor ontspanning, waar is je aandacht,

Leven in je hoofd heeft nadelen

Tegenwoordig leven veel mensen in hun hoofd: lijstjes met taken, zich zorgen maken, ergens iets van vinden, veel nadenken, negatieve gedachten, etc. Uit eigen ervaring weet ik nu, dat als je te veel in je hoofd zit, je veel meer stress en spanning ervaart. Je gedachten gaan maar door, het houdt niet op en je hebt geen moment rust...

Als je te veel in je hoofd leeft, raak je het contact met je lichaam kwijt: je lichaam geeft je signalen, het laat je weten hoe je werkelijk over iets voelt of wat wel of niet goed voor je is. Je zegt bijvoorbeeld ja tegen iemand om te helpen en ondertussen voel je kramp in je buik omdat het jou helemaal niet uitkomt. Later verzucht je 'waarom zei ik nou weer ja...?'

Klinkt dat herkenbaar?

 

Je kunt pas iets oplossen als je weet wat het probleem is

De eerste stap om te zetten is dan je bewust worden. Het gaat om bewust worden van je gedachten, je overtuigingen, wat je zegt en wat je doet. Iedereen neemt bewust en onbewust voortdurend besluiten en deze besluiten bepalen wat je denkt, gelooft, wat je zegt en wat je doet. Ze geven aan hoe jij de wereld om je heen beleeft, hoe jij jezelf en je leven beleeft en hoe jij je voelt. Kijk bijvoorbeeld eens naar je klachten: welke klachten ervaar jij? 

Klachten los je op door de onderliggende problemen op te sporen en te verkennen, op zowel professioneel als persoonlijk gebied. Dat geldt ook voor hoe gezond en vitaal jij je voelt. Heb je een klacht als bijvoorbeeld 'ik voel mij moe', dan zijn er diverse oefeningen om dat te onderzoeken. Wat zijn de verschillende oorzaken waardoor jij je moe voelt? Zodra jij weet wat de onderliggende problemen / oorzaken zijn, dan kun je kijken naar de verschillende oplossingen en nagaan welke voor jou het beste past.

Bewust worden bestaat dus uit een aantal lagen.

Hoe pak je dat het beste aan?

 

Bewust worden: hoe doe je dat?

Je kunt beginnen met al je gedachten eens op te schrijven. Doe dat ook met je overtuigingen, je gedrag en wat je vaak zegt. Deze kunnen gaan over je omgeving, andere mensen maar ook over jezelf. Deze oefening helpt jou bewust worden van je hoofd: wat gebeurt daar? 

Een andere stap is het contact met je lichaam te herstellen. Dat kan heel eenvoudig door met je aandacht naar je lichaam te gaan, naar je ademhaling, naar wat je doet, wat je voelt et cetera. Hieronder deel ik een eenvoudige oefening die mij ook nog steeds helpt om meer in het hier en nu te zijn en contact te maken met mijn lichaam.

 

Oefening voor contact met je lichaam en bewust worden

Deze eenvoudige oefening noem ik mijn ABC-tje: 

Aandacht: als je iets doet, met hoeveel aandacht doe je dat? Waar is je aandacht? Waar richt jij je aandacht op?

Bewust: welke signalen pik je op? Wat ervaar je? Wat voel je? Wat zie je? Wat hoor je? Of ruik je iets? Of wat proef je?

Contact: hoe wederkerig is jouw contact met de ander bijvoorbeeld? In hoeverre speelt oordeel een rol? Of juist acceptatie? Wanneer heb je echt contact met elkaar? Dit geldt ook voor je contact met klachten die je hebt, of met spanning die je in je lichaam voelt. Je kunt in jezelf de vraag stellen, terwijl jij je aandacht en je bewustzijn richt op je lichaam: wat wil je mij vertellen? Of je stelt de vraag: hoe gaat het met mij? Dan maak je contact met je lichaam. Doe je dit een aantal minuten, dan krijg je informatie van je lichaam.

Wanneer doe ik deze oefening?

Eigenlijk wanneer je wilt en op verschillende momenten. Soms merk ik bijvoorbeeld dat ik mij gespannen voel en mijn ABC-tje helpt mij dan om mijn aandacht te verplaatsen waardoor ik weer kan ontspannen. Een eenvoudig voorbeeld ter illustratie: de eerstvolgende keer dat jij je handen wast, vraag dan aan jezelf:

A: Waar is mijn aandacht? Is dat bij het water dat over je handen stroomt? Bij de zeep die schuimt? Of bij het lastige gesprek van die ochtend met een collega? Of bij je ‘to-do’-lijstje: ‘oh ja, dat moet ik niet vergeten!’ Of welk onderwerp dan ook dat je gedachten bezig houdt. Hoe zou het voor je zijn om je aandacht te richten op wat je aan het doen bent, namelijk je handen wassen, en al je andere gedachten (letterlijk) te laten vervliegen?

B: Als je bewust je aandacht richt op wat je aan het doen bent: wat ervaar je? Welke signalen pik je op? Wat hoor je? Wat voel je? Wat zie je? Misschien duiken je gedachten weer op? Wat zeg je tegen jezelf?

C: Maak contact met wat je ervaart en hou dat contact vast. Als je merkt dat je aandacht afdwaalt, breng het weer terug naar wat je aan het doen bent en de signalen die je daarbij ervaart. Neem alleen je ervaringen waar, meer is niet nodig.

Deze oefening toepassen helpt je bewuster worden bij wat je doet (je traint mindfulness) en het is een manier om jezelf te leren kennen. Je verplaatst je aandacht van je hoofd (waar alle drukte is) naar je lichaam (waar je rust kunt vinden). Door het toepassen van het ABC-tje zul je steeds meer rust gaan ervaren. 

Nog een paar tips hierbij:

  • Stel vooral open vragen die jezelf ruimte geven zoals hiervoor aangegeven.
  • Het helpt als jij jezelf nieuwsgierig opstelt: hoe zit dat eigenlijk bij mij?

 

Wat levert deze oefening je op?

  • Hoe vaker je het doet, hoe meer rust je gaat ervaren!
  • Wellicht gaan patronen je opvallen: wat zeg je tegen jezelf?
  • Hoe ga je om met wat je ervaart en voelt? Voel jij je oké bij wat je ervaart? Of juist niet?
  • Mopper je op jezelf omdat je gedachten van geen ophouden weten?
  • Of stond (in het voorbeeld) de kraan te hard, ben je daardoor nat geworden en mopper je daarom?

Schrijf het voor jezelf op en lees na bijvoorbeeld een week je notities door: wat valt je op?

Heb je ook al je gedachten, overtuigingen, wat je vaak doet en zegt opgeschreven, dan heb je meer informatie om je bewust van te worden. Het gaat allemaal over jou en je besluiten. Deze informatie helpt je verder om je vitaler te gaan voelen. 

 

Het mooie van deze oefening is: er is geen goed of fout

Het mooie is dat er geen goed of fout is wanneer je deze oefening doet: alle ervaringen en antwoorden zijn juist want ze maken jou steeds duidelijker hoe jij leeft gedurende de dag, gedurende de week. Ook met de oefening stoppen of het vergeten is informatie: wat maakt dat je het niet doet? 

 

Ken je de oorzaak? Dan kun je hier iets aan doen!

Beide oefeningen helpen jou om eerste (kleine) stappen te zetten. Je kunt met iets simpels als je handen wassen beginnen. Pas het toe als je ergens in de rij staat te wachten en pas het toe op je lichaam, hoe jij je voelt. Het kan ook achteraf om te verkennen wat er (eigenlijk) bij jezelf speelt, zoals een lastig gesprek dat je die dag hebt gehad waar je aan blijft denken. Kun je terughalen wat je voelde in je lichaam? En waar je dit voelde?

Hoe meer je open, eerlijk en vooral nieuwsgierig je te werk gaat, hoe meer informatie je krijgt.

Deze informatie gaat over jou: wat is precies de oorzaak van wat jij ervaart? 

Met deze oefeningen breng jij meer balans in je leven en maak je ruimte om je vitaler te gaan voelen

Dus wees nieuwsgierig en ontdek!

 

#bewustworden #bewust  #balans