Hoe je eigen gedrag inspiratie voor je gezondheid is

Regelmatig laat ik mij inspireren door andere mensen, zoals bijvoorbeeld mensen die geleerd hebben van hun tegenspoed en ziekten. Iedereen zoekt zijn eigen weg en dat vind ik juist zo interessant. Chris Wark is zo iemand: bij hem is darmkanker geconstateerd toen hij 27 jaar was. Zo jong en dan kanker? Zijn wereld stortte ineen: wat nu?

leren leven met gezondheidsklachten, gezond leven, wat is gezond, gezond en vitaal oud worden, gezond oud worden, gezondheid en vitaliteit, fysieke en mentale gezondheidsklachten, gezondheidsklachten en vitaliteit,

Een heftige diagnose en je gevoel volgen

Ondanks wat artsen hem vertelden, heeft hij indertijd zijn gevoel gevolgd. Hij besloot het anders aan te pakken en daarmee heeft hij zichzelf volledig genezen. Hij heeft er werkelijk alles aan gedaan om zijn lichaam te ondersteunen zodat het kon genezen. Hij dacht: wat mijn lichaam kan maken, kan het ook weer opruimen. In een tijd dat er nog niet zo veel op internet te vinden is zoals nu, heeft hij veel uitgezocht en gelezen. Met die informatie is hij vervolgens aan de slag gegaan. En met succes!

De keuzes die jij maakt beïnvloeden je gezondheid

Zijn oplossing zit voor een deel in omgevingsfactoren en in leefstijl, maar de kern zit in jezelf: het gaat om de keuzes die jij maakt.

En een mens maakt (bewust en onbewust) heel veel keuzes in zijn of haar leven. En allemaal hebben ze effect op je gezondheid, zowel positief als negatief. 

De keuze uitstellen en vermijden

Eén van die keuzes is uitstellen en vermijden: dat kan om taken gaan, om mensen, om situaties en om emoties.

Herken je dat?

Pffff, die belastingaangifte, daar heb ik nu geen zin in, dat komt later wel. Of je ziet iemand op straat lopen met wie je de laatste keer een vervelende discussie had: loop je op diegene af? Of duik je een winkel in? Hoe vaak heb jij gezond eten en/of sporten voor je uit geschoven?

Sta eens stil bij wat jij voor je uitschuift of vermijdt: er zijn veel meer voorbeelden te bedenken.

Het nadeel van uitstellen en vermijden

Het lijkt effectief, maar hoe langer je uitstelt en vermijdt, hoe meer stress je in je systeem opbouwt. Je lost niets op maar je schuift het voor je uit: de spanning blijft en bouwt zich verder op in je lichaam.

Stress die te lang duurt en chronisch is geworden, is een bekende oorzaak van heel veel klachten. Het kost bovendien veel energie, zowel psychisch als fysiek.

Dus wanneer jij meer rust in je leven wilt creëren: kijk ook eens naar je gedrag, naar de dingen die je vermijdt en/of uitstelt.

- Wat maakt dat je dat doet?

En stel die vraag net zo vaak totdat je denkt: dus dát is de kern!

Wat vermijd je écht?

Het gaat vaak om gedachten en overtuigingen die dan een rol spelen:

- Wat maakt dat je die gedachten en overtuigingen hebt?

- Wat zijn de positieve kanten van die gedachten en overtuigingen?

- Wat zijn de negatieve kanten van die gedachten en overtuigingen?

- Wat wil jij het liefste ervaren?

- Wat is daar voor nodig om dat te realiseren? Het gaat om keuzes die jij voor jezelf maakt: gedachten en overtuigingen kun je zelf kiezen. De vraag is waarom je liever kiest voor keuzes die je negativiteit en stress opleveren in plaats van keuzes maken die je positiviteit en een fijn gevoel opleveren? 

De niet zo bekende aspecten die je gezondheid beïnvloeden

Gedachten en overtuigingen zijn aspecten die je gezondheid en je gevoel van vitaliteit sterk beïnvloeden. Ze maken je krachtig of juist niet. In het laatste geval geven ze je stress, ze leveren je (onnodige) strijd en ze beïnvloeden je gedrag.

Dat heb ik bij mijzelf maar ook bij anderen gezien.

Een eenvoudige stap om iets voor je gezondheid te doen is kijken naar je gedrag: wat vermijd jij?

En stel jezelf de overige vragen uit dit blog om te kijken wat eronder zit. Met die informatie kun je een nieuwe keuze maken en kijken hoe dit je gezondheid ondersteunt.

Ervaar je geen positief effect? Onderzoek het opnieuw, heb je echt de oorzaak te pakken?

En kijk hoe jij je keuze aan kunt passen zodat je wel een positief effect ervaart. De training 'Meer vitaliteit? Dat is Jóuw bewuste keuze' gaat hier uitgebreid op in en begeleid jou in het maken van nieuwe keuzes. Jij leert die keuzes maken die voor jou het verschil maken voor je gevoel van welzijn en je gezondheid.

Meer inspiratie?

Op mijn website vind je ervaringen van anderen, meer informatie en inspiratie om je gezonder en vitaler te voelen. Kijk vooral lekker rond. 

Alles begint met het besluit om in beweging te komen: wat ga jij doen?

 

#bewust #gezond #gedrag