Waarom werkt Holistische Therapie?

Zelf heb ik dat eerder (ook) nooit zo beseft, maar als mens ben je een eenheid van je fysieke lichaam én je geest, hoe jij in het leven staat. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar wederzijds. Als Holistisch Therapeute kijk ik naar het geheel, naar het lichaam en de geest als ik een klacht of een probleem onderzoek. Oorzaken vind ik in de geest: hoe sta jij in het leven? Hoe ga jij om met ervaringen? Met name die vervelende ervaringen? De geest is bepalender voor je gezondheid dan je denkt. Hoe dat werkt? Ik licht het toe in dit blog.

 

ik wil mij vitaler voelen, leven met gezondheidsklachten, gezondheidsklachten, gezond leven, gezonder leven, wat is gezond, gezond en vitaal oud worden, gezond oud worden, gezondheid en vitaliteit, fysieke en mentale gezondheidsklachten, gezondheidsklacht

Lichaam en geest: de sleutel naar herstel

De wederzijdse invloed van lichaam en geest vind (meestal) onbewust plaats: door als therapeute te werken met deze energie en door naar het geheel te kijken vind ik disbalansen. Ik werk samen met een biotensor om de energie te onderzoeken: zo vind ik wat er is en wat er speelt. En deze disbalansen zijn de oorzaak van gezondheidsklachten, zowel psychisch als fysiek. Ook kijk ik naar het lichaam wat het nodig heeft aan voedingsstoffen, zodat deze kan herstellen. Met de tips die ik je meegeef, door samen te leren werken met je lichaam en geest, sla jij het pad van herstel in en ga jij je steeds beter voelen. 

Zo heb ik met Holistische Therapie mijn eigen gezondheidsklachten weten op te lossen, evenals die van anderen.

Wat mij bijvoorbeeld is opgevallen, bij cliënten maar zeker ook bij mijzelf, is dat stress vele gezichten heeft. En stress zorgt voor tekorten in je lichaam. Echter, de oorzaken van stress vind je in je geest: hoe jij in het leven staat, hoe jij met je ervaringen om bent gegaan en hoe je daar vandaag de dag mee omgaat.

Op den duur kom je door alle stress in je overlevingsstand…

 

Een paar voorbeelden waarom je stress kunt ervaren

Je kunt stress hebben omdat je wilt dat alles wat je doet perfect is en je omgeving perfect is. Dat nastreven is (heel) hard werken, het kost je veel energie en dat zorgt voor stress: zowel in je hoofd als ook in je lichaam. Als je dit bekend voorkomt: waarom moet alles perfect zijn? Wat dit geeft dit jou? In je geest vind je de oorzaak van je perfectionisme: het harde werken dient ergens voor. Echter, het heeft ook een prijs omdat te lang en te veel hard werken tot gezondheidsklachten leidt. Denk bijvoorbeeld aan verteringsklachten, allergieën, hoofdpijn. Perfectionisme is één van de eerste oorzaken die ik in mijn geest heb verholpen.

Zo heb ik ook last gehad van stress omdat alles op mijn manier moest gebeuren: zowel thuis als privé. Ik ben reuze efficiënt en effectief, dus tja, mijn manier vond ik nou eenmaal de beste manier. Dat betekent veel controle willen hebben en alles in de gaten houden: daar werd ik héél moe van. Daarnaast leidde dit zeker niet tot een fijne werksfeer en ook thuis niet. Ondanks deze nadelen, gaf deze controle mij iets. Als deze vorm van stress jou bekend voorkomt: het geeft jou ook iets. Waar zorgt dat gevoel van controle voor? Waarom is die controle zo belangrijk? Stel die vraag net zo lang aan jezelf totdat je andere antwoorden krijgt als 'anders gaat alles mis' of 'want dat is beter omdat..." en meer antwoorden van die strekking. Wat geeft het jou zélf?

Een andere stress-oorzaak is alles gedaan willen hebben: dat kan gaan over een (lange) to-do-lijst en/of elk verzoek die een collega aan je doet die je vandaag nog afgerond wil hebben. En/of voor iedereen klaar willen staan, naast een tiptop schoon huis, gezond willen eten en voldoende bewegen en sporten. En het moet allemaal wél vandaag! Zelf heb ik mijn dagen ook zo volgepropt om alles maar gedaan te krijgen.. Mijn man stelde wel eens de vraag: waarom moet alles vandaag en op één dag? Maar voor dat antwoord had ik geen tijd, tot het moment dat ik mij afvroeg: waarom doe ik dit toch? Ik wordt er moe en ongelukkig van, want het is nooit af, ik ben nooit klaar. Ik vond het slopend! Dus ook deze stress-oorzaak heb ik onderzocht en opgelost.

Deze kunnen naast voorbeelden als: deadlines hebben, geen grenzen stellen, geldzorgen, ruzie, geen leuke baan, misschien zorg je voor je partner of een familielid? Een hele andere stress-veroorzaker vond ik toen ik op een gegeven moment opmerkte dat mijn lichaam 's avonds heel gespannen aanvoelde. Maar er was op dat moment helemaal geen aanleiding voor? Wij keken niet eens naar een spannende film. Ik ervaarde stress uit gewoonte. 

 

Met al die stress in je leven en in je systeem, is er nooit eens tijd om te reflecteren en bij jezelf af te vragen of het niet anders kan. 

Want het kan namelijk zeker anders!

 

In de overlevingsstand door stress

Alle oorzaken waardoor je stress ervaart is bij elkaar heel veel om mee om te gaan. Zo ben ik zelf op den duur in de overlevingsstand gegaan: ik had alleen tijd voor de verplichtingen en verder was ik uitgeblust. En toen stopte mijn stofwisseling ermee: alles hoopte zich op in mijn darmen. Na een week kon ik niet meer.. Letterlijk en figuurlijk!

Zo ben ik stap voor stap alles wat voor spanning en stress zorgde gaan onderzoeken: toen ik wist wat de oorzaak was, kon ik het ook oplossen. Eén van de grootste stress veroorzakers is namelijk je overtuigingen. Bijvoorbeeld: als ik dat niet doe ben ik niet goed genoeg, of wordt ik niet geaccepteerd, of wordt ik niet gezien, et cetera. Deze overtuigingen zitten ergens in je geest en ze jagen je op totdat je niet meer verder kunt. Net als ik ooit.

In het begin heb ik, naast mijn liefdevolle man, ook hulp gezocht bij een coach, een Natuurgeneeskundige en later een Holistisch Therapeute. Het heeft mij de broodnodige inzichten opgeleverd om alle oorzaken van stress op te lossen. Het belangrijkste is je bewust worden van je gedrag en onderzoeken waarom je doet wat je doet. Dat lukt alleen als je met je lichaam en je geest gaat samenwerken: dat je naar het geheel en de onderlinge interactie kijkt. Je lichaam heeft een signaalfunctie dat er iets is en dat ga je vervolgens onderzoeken.

Onderzoek waarom iets belangrijk is voor jou: wat geeft het jou? Wat maakt dat je zo hard werkt en je zo veel stress ervaart? Of wat maakt dat je ergens heilig van overtuigd bent? Hoe waar is die overtuiging?

 

Beter voor jezelf gaan zorgen: hoe doe je dat?

Erkennen dat je stress ervaart is de eerste stap, wat de oorzaken ook zijn. Er zijn veel tips die je op weg kunnen helpen om vervolgstappen te zetten. Indien je stress ervaart, dan zit dat vooral in je hoofd, in je gedachten. De volgende tips helpen je om met je aandacht uit je hoofd, weg van alle gedachten te gaan. Want dat is een tweede stap die je verder brengt.

  • Je bewust worden van je gedrag en de oorzaken, begint met je aandacht te verleggen naar je lichaam: hoe voelt dat aan? Zonder er iets van te vinden. Doe een bodyscan: er zijn apps als bijvoorbeeld Insight Timer, Headspace of Calm om je daarbij te ondersteunen. Een begeleidende stem heeft mij geholpen om mij volledig te richten op mijn lichaam.
  • Een andere manier is je aandacht richten op je ademhaling: adem in en voel dat in je lichaam. En adem uit en voel ook dat in je lichaam: wat doet je lichaam? Volg de bewegingen. Je kunt ook je ademhaling tellen om je aandacht erbij te houden. Houdt dit een minuut vol en herhaal dit een paar keer per dag.
  • Intensief bewegen of sporten helpt je lichaam te ontladen: hardlopen bijvoorbeeld hielp mijn lichaam om te ontladen. Erna voelde ik mijn lichaam heerlijk ontspannen en kon ik ook verder ontspannen. Belangrijk is wel om dit niet obsessief te doen maar omdat je weet dat je het nodig hebt en je prioriteiten op een dag daarop afstemt. 
  • Jezelf gronden is ook een manier om je aandacht te verplaatsen, door contact te maken met je voeten, naast elkaar op de grond te zetten. Door je voeten op de grond te voelen, in je schoenen, voel het materiaal om je voeten heen. Welke sensaties voel je in je voeten? En in contact met de grond? Ook daarvoor kun je bovengenoemde apps gebruiken om je daarbij te begeleiden. Ook wanneer je ergens naar toe loopt, om bijvoorbeeld even water te halen, kun je je aandacht naar je voeten verplaatsen: hoe je je voeten optilt, neerzet en afwikkelt. Ook nu kun je je stappen tellen om je aandacht erbij te houden.

Je zult merken dat met behulp van deze tips je hoofd wat rustiger gaat worden, met name als je één of meerdere dagelijks toepast: je zult eerst korte momenten ervaren, maar deze worden langer, ze worden dieper en aangenamer en je kunt het ook vaker bereiken. Je hoeft het alleen maar gewoon te doen omdat je het belangrijk vind om je vitaler te voelen. 

 

In de volgende blogs vind je meer tips om je te (kunnen gaan) ontspannen:

En deze blogs geven je misschien handige inzichten:

 

Kan ik je helpen?

Met Holistische Therapie help ik jou om beter voor jezelf te zorgen zodat jij je fitter en gezonder gaat voelen. Vele malen beter dan jij je nu voelt. Meer over mijn aanpak lees je hier.

Hier kun je lezen over de ervaringen van cliënten: zij zijn geholpen met Holistische Therapie. Wat heeft het hen gebracht?

En met behulp van de training 'Meer vitaliteit? Dat is Jóuw bewuste keuze' kun je zelfstandig aan de slag voor een holistische levensstijl. Hier vind je alles over de training.

 

Ben jij klaar om je eerstvolgende stap naar herstel te gaan zetten?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken, dat kan hier

 

 

 

#holistischetherapie #lichaamengeest #vitaliteit