Hoe zorg je ervoor dat je jezelf regelmatig ‘oplaadt’?

Er is niets mis met een druk leven hebben, veel bezig zijn en maar doorgaan. Misschien heb je werk dat veel van je vraagt? Voor je gezondheid is het wel belangrijk, om op enig moment je rust te nemen zodat je ook weer kunt opladen. Je kunt zeggen dat elk mens batterijen heeft die regelmatig weer geladen moeten worden. Een signaal dat je in je dagelijkse leven te veel van jezelf vraagt is bijvoorbeeld ziek worden zodra je vakantie begint. Zo heb ik de eerste paar dagen van een lange reis op een hotelkamer doorgebracht, omdat ik te ziek was om direct aan mijn reis te beginnen. Je lichaam kan ook op een gegeven moment 'stop!' zeggen: van de ene op de andere dag kom je je bed niet meer uit. Je bent (onbewust) bezig je gezondheid te ondermijnen. Dergelijke signalen kun je voorkomen door in je dagelijkse leven momenten in te bouwen om je eigen batterij op te laden. Hoe je dat doet? Lees verder.

opladen, meer rust, gezondheid ondersteunen, ik wil mij vitaler voelen, leven met gezondheidsklachten, gezondheidsklachten, gezond leven, gezonder leven, wat is gezond, gezond en vitaal oud worden, gezond oud worden, gezondheid en vitaliteit, fysieke en m

Jezelf opladen, hoe doe je dat?

Opladen betekent dat je iets doet zodat je erna méér energie ervaart dan ervoor. Dat kan bijvoorbeeld door dagelijks een wandeling te maken, het liefst in de buurt van de natuur zoals een park of een tuin. De foto bij dit blog is een uitzicht tijdens onze dagelijkse wandeling. Met de uitzichten, het groen en de vogels om ons heen is het voor ons écht genieten, we komen tot rust en hebben zo dus een dagelijks oplaadmoment! Richt je aandacht tijdens een wandeling op je ademhaling, op de stappen die je zet en voel hoe de spanning van je afglijdt en je batterij kan opladen. Je kunt je aandacht ook op je omgeving  richten: kijk, luister en ruik. Laat al je gedachten los en gebruik je zintuigen tijdens je wandeling. 

Nu wonen wij in Spanje in een rustige natuurrijke omgeving, maar als jij bij jou in de buurt waar je woont of werkt iets van een park hebt of boomrijke straten, dan bereik je een vergelijkbaar effect. Richt je aandacht zoals hiervoor beschreven. Andere tips zijn: zet muziek op die je een blij, vrolijk gevoel geeft, of die je juist rustig en tevreden stemt. Of kijk naar een vakantiefoto: keer terug naar het fijne ontspannen gevoel en de herinneringen. Ga er in op en houd dit gevoel een aantal minuten vast, voel je batterij weer opladen en ervaar het verschil tussen ervoor en erna. 

Echt opladen doe je als volgt: 

De afgelopen weken ben ik een paar keer (overdag) op bed gaan liggen: ik was zó moe en slaperig.. Mijn gedachte was op een bepaald moment: waarom zou ik vechten tegen de slaap als ik mij zo slaperig voel? Nu ik daaraan heb toegegeven, merk ik dat ik mij weer fitter voel én erna ben ik veel productiever. 

Heb je een baan waarvoor je niet thuis werkt en is even op bed liggen geen optie? Tijdens mijn studie ervaarde ik ook van die slaperige momenten, terwijl ik in de bibliotheek zat te studeren. Ik legde mijn hoofd in mijn handen boven een open geslagen boek en sloot mijn ogen. Zowaar, ik deed een hazenslaapje waarna ik mij stukken energieker voelde!

Er zijn ook meditaties die een vergelijkbaar resultaat geven: ik luister het liefst naar een vrouw die mij begeleid om mijn aandacht te richten op mijn lichaam. Soms doet vijf minuten al goed. Even googelen of grasduinen in een meditatie app en je vindt vast iets dat voor jou werkt. Een zgn. bodyscan werkt bijvoorbeeld heel goed. Heb je niet veel tijd? Kies voor een stem die je helpt om je te richten op je ademhaling. Je aandacht richten op je lichaam, terwijl je je gedachten géén aandacht meer geeft, geeft je systeem rust. 

Hoe zorg je ervoor dat je deze momenten ook daadwerkelijk pakt?

De eerste keer is het meest lastig: door het gewoon te doen, ook al voelt het vreemd en ongewoon, stap je over de eerste drempel heen. De positieve ervaring die het je vervolgens geeft, maakt het vanzelf belangrijker om te herhalen. Probeer de diverse tips uit om te ervaren hoe het voor je voelt. De ene keer heb je vijf minuten, de andere keer twintig minuten of een uurtje. Hoe vaker je het 'gewoon doet', los van alle gedachten in je hoofd (ja, maar ....), hoe meer je jezelf oplaadt. Je zult ook merken dat je er beter in wordt, je ontspant en laadt sneller weer op. 

Maak er een spel van, geen 'ding dat ook nog moet gebeuren'. Maak het voor jezelf aantrekkelijk om te doen, iets waar je naar uitkijkt. Het is in wezen een moment waar je even niets moet en alleen hoeft 'te zijn'. Gun dat jezelf!

Hoe vaker het aangename gevoel, hoe belangrijker het voor je wordt. 

Iets dat belangrijk voor je is, krijgt meer prioriteit.

Daarmee verlaag je de drempel voor een volgende keer.

Wat je wellicht zult opmerken, is dat je verstand je veel goede redenen geeft om je rust níet te pakken. Of je hebt er even geen zin in. Draai het in dat geval om, en bedenk redenen om het juist wél te doen 😉 En denk aan het effect van het rustmoment, de fijne ervaring erna.

Wil jij jezelf dat fijne gevoel ontzeggen?

Nee toch?

Hoe ga jij jezelf opladen?

Ga op onderzoek uit en kijk wat voor jou werkt. Zorg dat je op meerdere manieren je oplaadmoment kunt pakken: het maakt je flexibeler en zo ondersteun jij je gezondheid. 

En let op 'dat duiveltje' in je hoofd die je verteld het juist niet te doen: voor elk tegenargument is een pro-argument te bedenken.

Wil je meer weten over tot rust komen en ontspannen?

Ik heb er meerdere blogs over geschreven die je daarbij helpen.

 

 

 

#opladen #genieten #rust