Hoe ga je om met angst, negativiteit en spanning?

De afgelopen periode is het best lastig geweest om positief gestemd te blijven als je op de hoogte wilde blijven van het nieuws: bang zijn voor een virus, schuldgevoel want je kunt kwetsbare mensen besmetten, maatregelen waarbij iedereen in zijn vrijheid is beperkt. De media helpt je niet om rustig te blijven: angst regeert! Zelfs bedreigingen en agressiviteit zijn tegenwoordig blijkbaar 'normaal'? Wellicht ben je door de Corona-maatregelen in de financiële problemen gekomen? Is voor jou de wereld om je heen op welke manier dan ook een uitdaging geworden? Ik deel een paar effectieve tips hoe je dit kunt veranderen.

meer rust, leer omgaan met emoties, ik wil mij vitaler voelen,  de rol van je ego,

Stress en spanning: de negatieve effecten

Dan is het lastig om gegrond, in het heden en kalm te blijven, je ervaart stress en spanning. Dit kan ervoor zorgen dat je interne motor op volle toeren draait: je zenuwstelsel kan overprikkelt  raken en je bijnieren uitgeput. Je bioritme raakt verstoord, je ervaart fysieke klachten en je onderdrukt het instinct van je lichaam. Je lichaam vertelt je bijvoorbeeld om een pauze te nemen, iets te doen waar je energie van krijgt of om ‘gewoon’ uit te rusten. Maar je hebt te veel redenen om dit niet te doen: op den duur voel jij je steeds minder lekker, je wordt moe en geïrriteerd. Je merkt dat je lontje veel korter is geworden en door de stress en de spanning kunnen gezondheidsklachten ontstaan of verergeren.

Hoe laat je stress, spanning, zorgen en negativiteit los?

De negativiteit en stress komt vooral voort uit je hoofd: je ratio met de vele gedachten en overtuigingen. Verplaats je je aandacht naar je ademhaling, maak je contact met je lichaam en blijf je daar aanwezig met al je aandacht, dan zul je merken dat je op een gegeven moment een zucht slaakt. Dat is een teken van ontspanning. Hetzelfde gaat ook op wanneer je heel bewust gaat bewegen of sporten en met je al aandacht daar bij blijft. Het kan helpen om tijdens het fietsen of het nemen van de trap je bewegingen te tellen. Of wanneer je in een rij staat te wachten, dat je bewust je voeten op de grond voelt, je voelt hoe je staat, hoe jij je van binnen voelt, et cetera.

Alles is erop gericht om je aandacht te verplaatsen van je hoofd met alle negatieve drukte naar iets anders te verplaatsen. In je lichaam kun je wel spanning voelen, maar als je er met je aandacht neutraal bij blijft, merk je dat het op een gegeven moment rustiger wordt. Hoe vaker je deze tips herhaalt, hoe sneller je lichaam zal reageren.

In de slip van negativiteit en spanning

Je kunt de angst, negativiteit en spanning ook als volgt zien: je bent met je auto in een slip terecht gekomen en je merkt dat je geen controle meer hebt over de auto. Je ziet vervolgens de vangrail op je afkomen en je blijft er naar staren: je bent verstijfd en vervolgens kom in de vangrail terecht! Een enorme klap!

Indien je tijdens diezelfde slip je hoofd beweegt en naar de ruimte kijkt waar jij met je auto heen kunt en wilt gaan, dan doet je lichaam datgene om dat voor elkaar te krijgen. Als je dat hebt meegemaakt is dat een onbeschrijfelijk gevoel. Je lichaam pikt het op en reageert! Je komt uiteindelijk op een vrij stuk terecht en je kunt de auto tot stilstand brengen: pfew! Even bijkomen!

Uit de slip wegkomen

Dat doe je dus door te beginnen met je aandacht te richten op iets dat je rust geeft, waar je blij van wordt, waar je naar toe wilt of het liefste wilt zijn, je richt je aandacht op datgene waar jij je het liefste mee bezig houdt.

Ga dus letterlijk of figuurlijk naar de ruimte waar jij heen wilt gaan, om zo meer te ervaren waar je eigenlijk naar verlangt, namelijk rust, blijheid, tijd en ruimte om even bij te komen, of misschien voel je je vrij?

Kijk zelf hoe jij je aandacht kunt verplaatsen van de vangrail naar de open ruimte: met de tips uit dit blog kun je deze overal en altijd toepassen.

 

Welke ga jij het eerste uitproberen?

 

PS: deze tips zijn eerste stappen om uit de negatieve maalstroom te komen. Je verplaatst hiermee je aandacht, maar de aanleiding van je negatieve spiraal is er natuurlijk nog wel en daar is iets aan te doen. Heb je behoefte aan een gesprek? Neem dan vooral contact met mij op. Ik begeleid je zodat jij de werkelijke oorzaak van je disbalans kunt oplossen. 

 

 

#stress #negatievegedachten #rust