Vind jij het lastig om je rust te nemen?

Rust nemen, op je bed of op de bank gaan liggen en even helemaal niets doen, kan op zichzelf een reden tot paniek zijn. Want stel je voor dat jij je zorgvuldig opgeborgen emoties gaat voelen? Dat je daarmee een beerput open trekt.. Wat maakt dat je die angst voelt? En wat als je tóch aandacht gaat geven aan wat je zo goed (bewust of onbewust) hebt verstopt?

meer rust, leer omgaan met emoties, ik wil mij vitaler voelen,  de rol van je ego,

Hoe angst je gevangen houdt

Dat heb ik zelf ook zo ervaren: zolang ik maar druk bezig was met van alles en nog wat, dan hoefde ik niet te voelen wat ik diep had weg gestopt. Want dat voelen is een gevaarlijk terrein waar je je beter niet op kunt begeven. Op die angst zelf kom ik zo nog terug. Het gevolg van deze angst was, dat ik lang in een hoog tempo heb geleefd, lange dagen op mijn werk, buiten mijn werk wilde ik niets missen, ik had korte nachten om te slapen en ik sportte daarbij ook veel: achteraf bezien heb ik roofbouw op mijn lichaam gepleegd.

En toen kwam voor mij het punt dat ik er niet meer om heen kon: ik voelde zo veel druk van binnen. Alsof je een waterkoker bent met kokend water en de stoom kan niet weg. En zo ben ik (ondanks de angst dit juist niet te doen) voorzichtig gaan voelen wat er in mijn lichaam verstopt zat, al die dingen die het daglicht beter niet konden verdragen.

 

Je krijgt nooit meer dan je aankunt

Het lijkt een soort wet: je krijgt nooit meer dan je aankunt.

En dat werkt zo wanneer je aandacht aan je emoties gaat geven, deze gaat waarnemen en voelen.

De hindernis leek in mijn geval veel groter, enger en gevaarlijker, vergeleken bij het daadwerkelijk ervaren van mijn emoties.

En de effecten in mijn lichaam en op mijn gemoedsrust, op mijn gevoel van welzijn, waren veel beter dan dat ik dat van te voren had kunnen bedenken.

 

De rol van je Ego

Je eigen Ego, die wars van verandering is, kan je gevangen houden in een situatie die niet gezond voor je is. Je Ego houdt zich liever vast aan wat het kent en probeert je zo te beschermen. Echter, het onderdrukken van je emoties kan leiden tot gezondheidsklachten: je lichaam geeft dan aan dat er iets is dat om jouw aandacht vraagt. Deze klachten beginnen klein, maar dat kunnen meerdere klachten worden, tot chronische klachten.

En als je tóch gaat handelen en je hart gaat volgen, datgene gaat doen wat je diep van binnen voelt dat je te doen hebt, namelijk luisteren naar je lichaam en aandacht geven aan je emoties, dan gaat er op een gegeven moment letterlijk een mooie nieuwe wereld voor je open.

Er ontstaat een gevoel van vrijheid, een vrijheid die je alleen kunt voelen: dan komt er ruimte voor rust, eindelijk tijd om écht bij te gaan tanken... Tijd die broodnodig is voor je gezondheid en weerbaarheid.

 

Stappen naar een diepe beleving van rust

Weet: je krijgt nooit meer dan je aankunt. Aandacht geven aan wat je voelt: je emoties, wat je waarneemt in je lichaam als je daar met je aandacht naar toe gaat, kan nooit mis gaan. Het is 'nooit te veel' en je raakt jezelf niet kwijt. Integendeel!

Het is een proces: als je daar dagelijks een paar minuten bij stil staat, vergelijk het met je tanden poetsen, dan dien je daar een goed doel mee. Je dient je gezondheid en je gevoel van welzijn.

Het zijn stappen naar een diepe beleving van rust.

 

Is dat iets dat jij ook verlangt?

 

Op mijn website vind je tips en inspiratie om je eerste stappen te zetten, dus kijk gerust rond.

Je kunt ook contact met mij opnemen voor vragen of om een afspraak te maken voor een consult zodat je je veilig kunt voelen om jouw stappen naar meer rust te zetten.

 

 

 

#meerrust #rust #chaos