Hoe weet je wat voor jou gezond is?

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur: voor velen een moment om goede voornemens te nemen. Goede voornemens gaan vaak over gezondheid: je wilt je graag gezond en vitaal voelen. Maar hoe bereik je dat? Hoe weet je wat bij jou past? En wat is nou eigenlijk gezond? Er is zo veel informatie beschikbaar en sommige informatie is zelfs tegenstrijdig met elkaar. Als je al het bos tussen de bomen kunt zien: waar doe je goed aan?

nieuw jaar, voornemen, gezondheid,  mindset, bodymind, gezondheidsklachten, inspiratie

Hoe weet je wat voor jou gezond is?

Het werd voor mij essentieel om dat te ontdekken toen ik in de overgang kwam. Ik voelde mij slecht en ik herkende mijzelf niet meer. Volgens mijn huisarts ‘kon’ ik nog niet in de overgang zitten want zij vond mij te jong. Ondertussen ervaarde ik zo’n beetje alle klachten die met de overgang te maken hebben.

Dus heb ik zelf stappen ondernomen die mij hebben geholpen om mijn klachten te verminderen.

Waar gezondheid eigenlijk over gaat

Wat voor de één gezond is, hoeft niet perse hetzelfde op te leveren voor een ander: er is niet één aanpak die voor iedereen gezond is en voor iedereen positief werkt. En gezondheid en je vitaal voelen gaan niet alleen over voldoende bewegen en gezond eten.

Gezondheid gaat met name over je eigen energie en hoe je hiermee omgaat: dát is bepalend voor je gezondheidsklachten en je gezond(er) voelen. De energie in en om je lichaam zorgt ervoor dat jij je juist beter of juist slechter voelt.

De mens als eenheid: lichaam én geest

Je hebt een lichaam en een geest. Je geest is hoe jij in het leven staat: het zijn je gedachten, je overtuigingen, je gevoelens, je emoties en je attitude. Het staat voor jouw energie in en om jouw lichaam heen.

De wederkerige invloed

Met je geest kun jij de gezondheid van je lichaam beïnvloeden, zowel positief als negatief. Wellicht heb je gehoord van het effect van een placebomedicijn: de persoon voelt zich beter, zelfs als er geen werkzame stof in zit.

Deze invloed werkt ook andersom: wat je doet met je lichaam (denk aan voeding, drinken, je slaap en de hoeveelheid lichaamsbeweging) zal ook je geest beïnvloeden, zowel positief als negatief. Als je bijvoorbeeld een aantal nachten slecht hebt geslapen, dan voel je je moe, je bent eerder geïrriteerd en je ziet situaties minder rooskleurig dan anders.

Hoe weet ik wat voor mij gezond is?

Ik ben mijn energie, mijn lichaam en mijn geest gaan gebruiken om keuzes te maken aangaande mijn overgangsklachten. En dat werkte! Met mijn innerlijk kompas, ik noem het ‘Je Eigen Weten’, kwam ik erachter wat mij en mijn gezondheid blokkeerde en ook wat mij juist kon ondersteunen in de klachten die ik ervaarde. Ik ging mij steeds energieker, blijer en gezonder voelen.

De oplossing voor je gezondheid, wat voor jou wel of niet gezond is, zit in je eigen energie. Je lichaam geeft jou signalen en met je innerlijk kompas, Je Eigen Weten, kom je erachter wat voor jou gezonde keuzes zijn.

Dat vond ik zo bijzonder, dat ik hier mijn werk van heb gemaakt. Iedereen kan leren wat ik heb geleerd en iedereen kan ervaren wat ik heb ervaren.

Je gezond, fit en vitaal voelen bereik je door díe keuzes te maken, die bij jou passen. Ieder mens heeft een innerlijk kompas om bewuste keuzes te maken: het is een kwestie van oefenen.

Het liefste wil je je altijd gezond en vitaal voelen

De realiteit is voor sommigen iets anders. Het kan zelfs heel anders zijn vanwege chronische mentale en/of fysieke klachten of ziekten. Je komt erachter hoe kostbaar je gezondheid is, zodra je gezondheidsklachten gaat ervaren..

Mijn ervaring leert dat je hier zelf méér aan kunt doen dan je denkt.

Én het is eenvoudiger dan je denkt.

Behalve mijn persoonlijke ervaringen, heb ik ook voorbeelden in mijn omgeving en in mijn praktijk.

Met dit blog wil ik je uitnodigen om met je eigen energie samen te werken: door samen te werken met je lichaam en je geest bereik je hele mooie en verrassende resultaten!

Leer jezelf beter kennen én begrijpen

Begin met het luisteren naar je lichaam: wat voel je? Waar? Komen er gedachten, herinneringen of emoties bij je op? Wat voel je in je lichaam als je aan bepaalde voeding denkt om te gaan eten? Schrijf het op zodat je inzicht krijgt in wat je voelt.

Bewust worden van je innerlijk, van jouw geest en het effect op jouw lichaam doe je optimaal door álles aan te kijken wat er in jou leeft, door dat zonder oordeel te doen en alles gewoon feitelijk te benoemen. Dus ook hoe jij je voelt en erover denkt. 

Wil je meer bereiken?

Dat kan met de digitale training: Meer vitaliteit? Dat is Jóuw bewust keuze’. Stap voor stap leer jij hoe jij voor jou passende keuzes maakt en hoe jij je steeds vitaler kunt gaan voelen. Meer informatie vind je hier.

 

Dan is het geen kwestie meer van goede voornemens volhouden, maar luisteren naar je eigen kompas.

 

 

#gezond #bewust #gezondheid