Vind meer rust met deze eenvoudige oefening

Tegenwoordig spelen stress en angst hoogtij: bang voor de onzichtbare killer die Corona/Covid-19 heet en de overheid komt met (weer) strengere maatregelen. Je daarover druk maken en met anderen ruzie maken heeft geen zin: dat zorgt voor negatieve energie waar jij zelf en je directe omgeving alleen maar last van hebben. Vluchten helpt ook niet: het probleem blijft zoals het is. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat kun je doen? Daar heb ik een effectieve oefening voor: deze is makkelijk in te zetten en het kost je eigenlijk helemaal geen tijd. Hoe? Dat kun je in dit blog lezen. 

Meer rust, mindful, oefening voor meer rust

De oefening voor meer rust gaat als volgt:

Blijf bewust in het hier en nu door je aandacht te richten op je ademhaling.

Je ademhaling heb je altijd bij je, net als je hartslag en je lichaam.

Want waar vind je rust?

Rust is er nu.

Nu op dit moment, op deze plek waar je bent.

Je kunt het voelen als je je richt op je ademhaling. Voel hoe er lucht je lichaam binnenkomt, waar het heen gaat en hoe je lucht weer uitademt. Het is een automatisch proces, je hoeft er niet bij na te denken.

Maar nu richt jij je aandacht op je ademhaling en hoe deze voelt.

Met je ademhaling kun je met de zuurstof, tevens rust inademen.

Met je uitademing laat je alle gedachten, negatieve gevoelens, stress en ‘gedoe’ uit.

Voel hoe dat verdwijnt en je steeds meer rust in je lichaam ervaart.

Voel je voeten op de grond en blijf je ademhaling volgen: meer hoef je niet te doen.

Komen gedachten in je op? Laat ze gaan en richt al je aandacht op je ademhaling.

Indien je in het hier en nu al je zintuigen gebruikt door waar te nemen wat je hoort, voelt, ziet en ruikt. Dan helpen de aardse sensaties jou daarbij.

 

Waarom is rust belangrijk?

Negativiteit, stress en spanning leeft het meeste in de angst voor de toekomst of de pijn uit het verleden. En dat zit in je hoofd met  je gedachten en overtuigingen. Ze zorgen voor stress en spanning. Op den duur kun je zelfs gezondheidsklachten krijgen of deze verergeren. 

Wanneer jij je lichaam in het hier en nu voelt, jij je aandacht op je ademhaling of op je hartslag richt, dan komt er ruimte voor rust. Hoe meer jij je aandacht naar je lichaam verplaatst, naar bijvoorbeeld je ademhaling, hoe meer rust je kunt ervaren. Je lichaam ervaart namelijk alleen stress door je gedachten en het ervaart rust als jij je aandacht op je lichaam en je ademhaling richt. Je gedachten laat je los.

 

Doe dat zo vaak als je er aan denkt.

Ademhalen doe je toch.

Doe het met aandacht en ervaar zo meer rust!

 

Wil je meer inspiratie en oefeningen?

Kijk verder op mijn website!

 

 

#meerrust #rust #chaos