Zijn gezondheidsklachten alleen lastig? Of kun je er een positieve wending aan geven?

Je kunt denken dat gezondheidsklachten aangeven dat jouw lichaam niet goed functioneert, dat je ‘pech’ hebt of het is erfelijk. Je hebt een zwak lichaam: vervelend! Dat zie ik als de ene kant van de medaille, maar er is ook een andere zijde. Een mogelijkheid om er een positieve wending aan te geven. En die kan je verder helpen. Wil je meer weten? Lees dan dit blog.

ik wil mij vitaler voelen, leven met gezondheidsklachten, gezondheidsklachten, gezond leven, gezonder leven, wat is gezond, gezond en vitaal oud worden, gezond oud worden, gezondheid en vitaliteit, fysieke en mentale gezondheidsklachten, gezondheidsklacht

Gezondheidsklachten: de andere kant van dezelfde medaille

De bekende kant van de medaille is dat je denkt dat er iets mis is met je lichaam, dat het zwak is wanneer je gezondheidsklachten ervaart. De andere kant van dezelfde medaille is dat je kunt denken dat jouw lichaam perfect functioneert, of je nu milde klachten ervaart of alleen soms of wanneer deze chronisch zijn. Wanneer jij een klacht opmerkt, weet jij dat jouw lichaam aangeeft dat er iets aan de hand is, dat er iets om jouw aandacht vraagt: de klacht geeft jou feedback.

Alleen, hoe kom je er achter wat er aan de hand is?

Wat is die feedback?

Gezondheidsklachten en de rol van energie: een oefening

Een eerste stap die jij kunt zetten is om jouw klachten aandacht te geven:

neem een moment voor jezelf en ervaar jouw klachten. Doe dat zonder oordeel en zonder het op te willen lossen.

Voel wat er te voelen valt.

Doe dit eens 2-5 minuten.

Haal rustig en diep adem naar je buik toe.

Tijdens dit aandacht geven kun je emoties ervaren: neem ook die waar, zonder ze op te willen lossen. Er kunnen ook beelden, herinneringen, gedachten of andere dingen in je opkomen: ook die laat je er zijn zonder er iets van te vinden of ermee te doen.

Ervaar wat het jou brengt:

- door te stoppen met jouw gezondheidsklachten te negeren, te onderdrukken of je er slachtoffer door voelen. En te stoppen met negatief tegen jezelf en over de klachten te praten en / of te denken.

- En door te starten met jouw gezondheidsklachten aandacht te geven door middel van een pauze te nemen van 2-5 minuten en bovenstaande oefening te doen. Accepteer je klachten en het negatieve. En misschien kun je positieve dingen benoemen? Over jezelf of over je klacht?

Het effect van je gezondheidsklachten anders benaderen

Je stopt met negatieve energie aan jezelf te geven. In plaats van bijvoorbeeld mopperen op je lichaam of erover klagen, ben je neutraal en observeer je wat er is. Je maakt weer contact met jezelf en je lichaam. Want door je klachten en te veel in je hoofd zitten, ben je dat onderweg kwijt geraakt.

Woorden, gedachten en overtuigingen dragen een energetische lading: waar wil je voor kiezen?  Het verschil is dat je met negativiteit jezelf zieker kunt maken en met neutrale aandacht, acceptatie van wat er is en positiviteit toe te voegen, geef je jezelf ontspanning.

Op deze manier omgaan met je gezondheidsklachten (en jezelf), breng je een subtiele verandering te weeg.

Wil jij structureel met jouw gezondheid en de klachten aan de slag?

Dat kan!

Met de eTraining ‘Meer vitaliteit? Dat is Jóuw bewuste keuze’ ga jij zelfstandig en in jouw eigen tempo aan de slag: jij leert over die factoren die bepalend voor jouw gezondheid zijn.

Het is een krachtige combinatie van kennis en uitproberen wat voor jou werkt.

- jij leert samenwerken met zowel jouw geest, als jouw lichaam,

- jij leert effectief omgaan met alle factoren die jouw gezondheid bepalen,

- jij bent diegene die de vruchten daarvan plukt!

Klik hier of kies 'Training meer vitaliteit' in het menu voor meer informatie.

 

 

 

 

#energie #mindset  #gezondheidsklachten