Waarom leef ik gezond?

Ik ben Holistisch Therapeute geworden om mijzelf maar ook anderen te helpen om je gezonder en vitaler te voelen. Daarvoor heb ik datgene geleerd wat daarvoor nodig is. Het is mijn specialisatie geworden om mensen weer in contact te brengen met zichzelf, hun lichaam en met wat er van binnen speelt. Wat zijn de oorzaken van je gedrag, je gedachten en je klachten? Hoe vind jij jouw balans zodat jij je gezond en vitaal voelt?

Waarom leef ik gezond? Leren luisteren naar lichaam en geest. Waarom genezen soms niet lukt

Het is een combinatie van factoren die maken dat je je gezond en vitaal voelt.

In de kern komt het erop neer hoe bewust jij bent van hoe je met ervaringen omgaat, met je emoties, met je gedachten en overtuigingen en hoe goed jij naar je lichaam luistert. De gedachten zijn soms zo hard en luidruchtig..

Wat mij betreft is de samenleving verarmd: geld verdienen, status, succesvol zijn (wat dat ook is) zijn belangrijk. Maar hoe gaat het werkelijk met je? Hoe voel jij je? Hoe komt dat?

Leren luisteren naar je lichaam en je geest brengt je verder

Luisteren naar je lichaam betekent voelen wat er te voelen is: wat voel je en waar in je lichaam voel je dat? Maar ook je emoties, gedachten en overtuigingen, zowel positief als negatief, zijn voelbaar in je lichaam. Wat is de boodschap van je lichaam? Je lichaam en jezelf leren begrijpen is één van de sleutels om je vitaler te gaan voelen. Het geheel accepteren is een andere sleutel. 

Luisteren naar je lichaam betekent ook voldoende bewegen: je activeert daarmee processen in je lichaam zodat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Maar het is ook een manier om stress uit je lijf halen: je lichaam heeft rust nodig om optimaal te kunnen functioneren. Dat kan alleen als je de stress uit je lichaam sport of andere oefeningen/meditaties doet.

Leer samenwerken met je lichaam en je geest: dat is de enige manier om je gezonder en vitaler te voelen. Leer aanvoelen wat goed is voor jezelf. Het zou wat mij betreft onderdeel mogen zijn van het onderwijs.

De andere kant van gezondheidsklachten: waarom genezen soms niet lukt

En sta stil bij wat ziekte en gezondheidsklachten je geven: er zijn zo veel mensen gebaat bij ziek zijn. Ik kom regelmatig iemand tegen die bewust de keuze maakt om ziek te blijven en niet echt een leven te hebben. Dat zijn dus geen cliënten van mij: ik kan alleen mensen begeleiden die beter willen worden, die hun gezondheid en vitaliteit willen verbeteren.

Inzien hoe gezondheid werkt en jouw balans vinden

De belangrijkste motivatie is inzien hoe gezondheid werkt en het echt willen zodat je ook de juiste acties onderneemt. Een balans voor jezelf vinden, je hoeft bijvoorbeeld geen Arie Boomsma te worden. Af en toe een hamburger, chips, een glaasje alcohol te veel, of wat dan ook is geen enkel probleem. Of een dagje wat minder fysiek bewegen: balans vinden maakt je gezond. Je erover druk maken is dan weer niet zo gezond.

Dat is wat ik doe en waarmee ik anderen help: kijk naar het geheel en vind je eigen unieke balans.

Nadenken over oorzaak – gevolg: voor jezelf en de aarde

Wat gezondheid enorm zou helpen is tevens om in harmonie met de aarde te leven: ik denk dat de aarde gebaat is met een circulaire economie i.p.v. zo veel mogelijk winst maken. Denk eens na over oorzaak-gevolg. Zo zijn er boeren die geen pesticiden gebruiken: het kan, waarom wordt dat niet de norm? Dieren krijgen ongezonde voeding om maar snel vet te worden en snel te groeien voor de slacht: hoe gezond is dat om dat te eten? Het kan anders, maar dat kost geld, soms ook tijd en moeite.

De mens zelf is zijn grootste vijand

De mens maakt zichzelf ziek door andere prioriteiten te stellen. Dat geldt voor elke burger, de overheid en elk bedrijf. Dat is iets dat ik mij heel bewust realiseer. Dat betekent dat ik zelf de oorzaak ben van de kwaliteit van mijn gezondheid: dus waarom zou ik kiezen voor gedoe en lijden?

Voor mijn man en mijzelf zijn onze prioriteiten in ieder geval in harmonie met onze gezondheid. Daar voelen wij ons goed bij en kunnen zo optimaal van het leven en van elkaar genieten.

En voor wie dan ook, die het wil (leren) in mijn praktijk.

 

Hoe zit dat bij jou: welke prioriteiten stel jij voor jouzelf?

Ik geloof niet in goed of fout, maar wél waar jij je beter door kan voelen.

 

 

 

 

#gezondleven #lichaamengeest #gezondheidsklachten