Hoe stop je met piekeren?

Piekeren en /of je zorgen maken is stress voor jou en je lichaam. Vooral chronische stress, door malende gedachten bijvoorbeeld, is slecht voor je gezondheid en kan leiden tot gezondheidsklachten. Het is gezonder om hier anders mee om te gaan en te zorgen voor rust en ontspanning.
Maar ja, hoe doe je dat?
Er zijn veel manieren om je hoofd, en dus je lichaam, tot rust te brengen en in dit blog deel ik een manier die mij ook heeft geholpen.

Hoe hou je op met je zorgen maken? Hoe hou je op met piekeren?

Wat je kunt doen met je pieker- en zorggedachten, is het volgende:

Schrijf alles op waarover jij je zorgen maakt, al je gedachten en zaken die jij tegen jezelf zegt. Je vertrouwt alles wat je denkt aan het (digitale) papier toe: schrijf alles wat in je opkomt op en maak zo je hele hoofd leeg. Dat kan in één keer, maar wellicht komen er later meerdere gedachten op? Focus je voor nu op wat er nu in je opkomt.

Als alles op het (digitale) papier staat, kun je twee dingen doen:

  1. je kunt het papier ritueel verbranden zodat je afstand neemt van je volle hoofd met zorgen; een vol hoofd hebben is niet constructief, het helpt je niet. Na het verbranden richt jij je aandacht bijvoorbeeld op je ademhaling, op wat je doet, ga sporten of anderszins bewegen. Ga iets doen waar je een goed gevoel van krijgt en zet alle zorgen en gedachten die terugkomen op een wolk en blaas ze weg;
  2. je kunt ook je gedachten en zorgen eerst onderzoeken: zijn er zorgen of gedachten waar jij invloed op hebt? Waarom is het belangrijk? Kloppen je zorgen? Hoe weet je dat? Kun je met iemand sparren over je zorgen? Kijk wat je kunt doen om eventuele terechte problemen te voorkomen en/of te verminderen. Is iets niet belangrijk en heb je er geen invloed op? Waarom besteedt je hier aandacht aan? Kun je een rode draad of patroon in je zorgen en gedachten zien? Kun je een diepe oorzaak vinden waarom je piekert en jij je zorgen maakt?

 

Iets om te bedenken is:

Als een probleem oplosbaar is, hoef je je geen zorgen te maken.
Als er geen oplossing is, helpt bezorgdheid ook niet.
~ Dalai Lama ~

 

Kies je momenten om constructief tijd aan je piekergedachten te besteden

Zodat je de rest van de dag ‘vrij bent’. Iedere keer als er iets in je opkomt van negatieve en/of malende gedachten en zorgen: zeg tegen jezelf, dan en dan [je geplande moment] heb ik tijd voor je. Nu niet!

Alle gedachten en zorgen waar je niets aan kunt doen en die niet belangrijk zijn, kun je apart opschrijven en verbranden.
Zijn er zorgen waar je iets aan kunt doen? Schrijf deze op een nieuw vel papier en ga stappen zetten! Vraag eventueel hulp. Je zult verstelt staan hoe graag anderen je willen helpen en hoe je band met iemand kan veranderen, als je de stap zet om te sparren over datgene dat je bezig houdt.

De diepere oorzaak van piekeren en je zorgen maken

Piekeren en je zorgen maken, is een manier om iets niet aan te hoeven kijken, geen verantwoordelijkheid voor iets te hoeven nemen. Kun jij ontdekken wat dat voor jou is?
Een paar vragen om je op weg te helpen: wat is jouw grootste vrees? Waar ben je bang voor? Wat is jouw verlangen? Aan welke behoefte wordt niet voldaan? Wat zit er in jou wat niet naar buiten mag komen?
Door iets aan de oorzaak van je piekeren en bezorgdheid te doen, verminder je constructief stress en spanning, een machteloos gevoel. Dit is een onderdeel van mijn training 'Meer vitaliteit? Dat is jouw bewust keuze.' Kijk hier voor meer informatie.

 

Piekeren is stress voor jou en je lichaam:

het is gezonder om hier anders mee om te gaan. Door stappen te gaan zetten waarmee je je problemen en zorgen kunt verminderen, of wellicht zelfs oplossen, geeft je energie.

Minder stress ervaren door piekeren heeft een besluit van jou nodig.

Om terug te komen op de quote: hoeveel geluk wil jij ervaren?

 

Heb je vragen?

Neem gerust contact met mij op. Dat kan via deze link.