Wat samenwerken met je lichaam en geest jou brengt?

Daar kan ik veel over vertellen! Het is mijn levensstijl geworden: ik luister naar mijn lichaam en ik werk samen met mijn lichaam en geest. Door dat onderdeel van mijn leven te maken, doe ik mijn gezondheid veel goed. Ik voel mij vitaler, ik ben energieker, productiever en ik voel mij van binnen veel rustiger. In de regel heb ik geen gezondheidsklachten. Wil jij op eenvoudige wijze iets voor jouw gezondheid betekenen? Lees dan verder!

leren leven met gezondheidsklachten, gezond leven, wat is gezond, gezond en vitaal oud worden, gezond oud worden, gezondheid en vitaliteit, fysieke en mentale gezondheidsklachten, gezondheidsklachten en vitaliteit,

Samenwerken met je lichaam en je geest

Wat doe ik als ik bijvoorbeeld last van mijn knie heb?

Dan neem ik een moment voor mijzelf om te luisteren: wat zit er onder de klacht? Wat wil mijn lichaam mij vertellen? Met mijn aandacht ga ik naar mijn knie en blijf daar. Ondertussen haal ik rustig adem.

Dan kom ik er bijvoorbeeld achter, dat een onverwerkte emotie om aandacht vraagt: deze emotie geef ik mijn volle aandacht. Dat betekent dat ik het laat stromen en de ruimte geef.  Ook als de emotie heftig voelt: ik blijf ademen en blijf mijn aandacht er op richten. Na zo'n kleine twee minuten voel ik een verandering, ik voel 'iets' (dat kan iedere keer anders voelen) en de spanning vloeit weg. En zo waar, mijn knie is weer ok!

Luisteren naar je lichaam

Soms komen er nog beelden, herinneringen, personen of namen op: die kunnen over die emotie gaan en waarom je de klacht voelt. Het kan zijn dat je met vragen zit: waar ging dat nou over? Dat is allemaal prima! Als mens zijn we gewend om alles maar te weten en te begrijpen. Inmiddels accepteer ik dat ik niet alles begrijp wat ik op deze wijze oplos: het werkt! Dat is toch het belangrijkste?

Het kan zijn dat de klacht in de knie nog eens terug komt: dan kan het over een andere emotie gaan. Herhaal de stappen zoals beschreven. Het kan tevens zijn dat je knie je zwakke plek is en jou signalen geeft omdat er iets om je aandacht vraagt. 

Zo zijn er nog een aantal factoren die jouw gezondheid beïnvloeden en die onder je klacht kunnen zitten. Het voor nu ontspannen en rustig je aandacht richten op je klacht, ervaren hoe het voelt, maakt al een verschil.

Wat luisteren en samenwerken jou brengt

Wat het samenwerken met mijn lichaam en geest mij heeft gebracht, is dat ik mijzelf goed heb leren kennen. Ik merk snel op wat mij energie kost en wat mij nieuwe energie geeft. Hierop kan ik anticiperen. Een ander voordeel is dat mijn hoofd veel rustiger is geworden. Wat ik regelmatig doe is mijn aandacht naar mijn lichaam verplaatsen, ook als ik geen fysieke klachten voel.

Tip: heb jij last van een druk hoofd met veel gedachten?

Ga op het moment dat jij het opmerkt met je aandacht naar je lichaam: maakt niet uit waar en blijf daar. Voel je ademhaling en je voeten op de grond. Hou dit een paar minuten vol en ga dan weer verder met je dag. Herhaal zo vaak als jij daar behoefte aan hebt.

Luisteren naar mijn lichaam en geest voelt fijn en geeft mij het een gevoel van zelfvertrouwen: door te luisteren naar mijn lichaam en geest heb ik de regie over mijn leven en mijn gezondheid. En dat kan klein beginnen met de tips uit dit blog bijvoorbeeld.

 

Is dat iets dat jij ook wilt ervaren?

 

Je kunt nu alles leren over wat jouw gezondheid beïnvloedt en hoe jij daar de beste keuzes in maakt.

Met de eTraining ‘Meer vitaliteit? Dat is Jóuw bewuste keuze’ ga jij zelfstandig en in jouw eigen tempo aan de slag: jij leert over die factoren die bepalend voor jouw gezondheid zijn.

Én je gaat ermee aan de slag door de praktische oefeningen te doen.

Het is een krachtige combinatie van kennis en uitproberen wat voor jou werkt:

- jij leert samenwerken met zowel je geest, als je lichaam,

- jij leert effectief omgaan met alle factoren die jouw gezondheid bepalen,

- jij bent diegene die de vruchten daarvan plukt!

 

Iedereen kan dit leren: het is een kwestie van weten en oefenen.

Klinkt jou dat goed in de oren?

Klik op de button hieronder voor meer informatie

 

#bewust #bodymind #luisteren