Wat je kunt leren van hoe jij naar de wereld kijkt

Hoe zie jij de wereld om je heen? Als je dit beschrijft en je zou het terug lezen: is het een positieve kijk op de wereld? Of is het een negatieve kijk? Er is geen goed of fout antwoord omdat het gaat om de informatie. Want als je antwoord negatief is en je wilt eigenlijk meer positiviteit in je leven, dan kun je daar iets aan doen. Het zijn namelijk niet alléén de omstandigheden die maken of je blik positiever of negatiever is. Hoe dat werkt?

Lees hieronder verder.

De rol van je gedachten: meer veerkracht, meer vitaliteit, minder gezondheidsklachten

Hoe anderen naar de wereld kijken

Je hebt vast wel eens een verhaal gelezen over iemand bij wie in het leven alles tegen leek te zitten en diegene tóch positief in het leven stond. Een heel bijzonder voorbeeld vind ik Bibian Mentel, een snowboardster die op enig moment kanker kreeg. Een enorm gevecht volgde: ze herstelde en steeds werden er nieuwe uitzaaiingen ontdekt. “Ik hou van het leven” zei ze vaak. In een interview met RTL Nieuws zei ze: “We hebben al jaren geleden besloten dat we niet willen dat kanker ons leven beheerst.” Haar veerkracht hield haar op de been. Je kunt voor haar optimisme en levenskracht alleen maar bewondering hebben. Volgens haar was het leven te mooi om niet te vieren, ongeacht de uitdagingen die je op je pad tegen komt.

Hoe komt het dat Bibian Mentel zo positief in het leven stond?

Nu ken ik haar niet persoonlijk, maar ik kan wel een paar aanwijzingen geven. Een belangrijk gegeven is dat je gedachten en overtuigingen hebt, maar ze niet bent. Dat geldt ook voor emoties.

Dat is een wezenlijk verschil!

Je kunt het zien als het opzetten van verschillende brillen waar je vervolgens doorheen kijkt: het type bril bepaalt je kijk op de wereld.

Er zijn bijvoorbeeld weinig mensen die hun huis schoonmaken leuk vinden. De taak op zichzelf heeft geen emotie. Er is pas sprake van emotie zodra je gedachten over de taak krijgt die vervolgens die emoties oproepen zoals ‘ik heb geen zin’, of ‘gatver, wat is het toch een rot taak en vervelend om te doen’. Je voelt de knoop in je buik en je ervaart negatieve gevoelens. Dit kun je zien als het opzetten van een zwarte, zware en donkere bril. Zet je daarentegen een lichte en zonnige bril op, dan kun je denken: ‘wat zal ik straks weer blij zijn in een schoon huis!’ Je staat stil bij het fijne en opgeruimde gevoel van een schoon huis.

Je hebt gedachten en overtuigingen, je bent ze niet

Dat betekent dat je een keuze hebt: welke bril kies jij? Welke geeft jou een fijner gevoel en geeft je meer plezier? Waarom zou je kiezen voor een bril waar je je zwaar en vervelend door voelt? Sta daar eens bij stil als je denkt aan de vervelende dingen in je leven: ze zijn vooral vervelend door de gedachten en gevoelens die jij daarover hebt. Toch?

Wil jij je fijner en vrolijker voelen? 

Kies daar dan voor! Lukt het je bijvoorbeeld niet om werk te vinden? Maar je hebt echt het geld nodig om rond te kunnen komen? Ik ken het maar al te goed: ik heb maanden lang alles op alles gezet om werk te krijgen, ik schreef vijf sollicitatiebrieven op een dag, ik kreeg vaak niet eens een antwoord, om gek van te worden. Totdat ik even een pauze inlaste en mij ging bezinnen. Ik ontspande en gaf mij over aan de situatie: het is wat het is. Mijn aandacht en energie ben ik anders gaan inzetten, en zowaar: ik had tijdelijk werk! Dat gaf mij rust om verder te kijken naar wat ik écht wilde. Het tijdelijke werk gaf mij een basis, structuur en drie dagen in de week een leuke werkomgeving.

En uiteindelijk vond ik weer werk voor 5 dagen in de week!

“Mensen zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals zij zijn.”

Een uitspraak van Paulo Coelho. Je bent wie je bent door de keuzes die je maakt. Gedachten en overtuigingen zijn bepalend voor hoe jij de wereld om je heen waarneemt. Ze geven jou een bepaalt gevoel. Met name overtuigingen bepalen hoe je naar de wereld kijkt en wat je ervan vindt. Kijk bijvoorbeeld maar naar de voor- en tegenstanders van je laten vaccineren tegen Covid-19. Sommige zijn zó overtuigd van het ene, dat zij het andere niet kunnen horen. Met andere woorden: je overtuigingen zorgen voor een filter. Je ziet daardoor een deel van het geheel. Overtuigingen geven een verklaring of betekenis aan de wereld om jou heen, en dat geeft houvast.

Overtuigingen als zichzelf waarmakende voorspellingen

Bij een bepaald onderzoek werd een aantal kinderen in twee groepen verdeeld die elk hetzelfde gemiddelde IQ hadden. Aan de leraren werd verteld dat de ene groep een hoog IQ had en naar verwachting betere prestaties zou leveren dan de andere groep. Het enige verschil tussen beide groepen was de verwachting van de leraren: een bepaalde overtuiging. Toen er later opnieuw werd getest, bleek de groep met het ‘hoge IQ’ veel betere resultaten te hebben dan de andere. Dit effect worden ‘zichzelf waarmakende voorspellingen’ genoemd. Dat is hoe overtuigingen werken.

Ga maar na: als je naar zwanen zoekt met de overtuiging dat er alleen witte zwanen bestaan, zal je de zwarte zwanen niet zo snel opmerken.

Bewust worden van je gedachten, overtuigingen en emoties

Zelf heb ik mij nooit gerealiseerd hoe bepalend gedachten, overtuigingen en emoties in mijn leven zijn geweest. Totdat ik besloot dat ik mijn leven en gezondheidsklachten anders wilde ervaren: ik koos voor een lichte en zonnige bril in plaats van de zware en negatieve bril. Ik koos ook voor vrijheid en een frisse wind in mijn hoofd. Het was de start van het bewandelen van een ander pad. Het is eerst bewust worden van je eigen gedachten, je overtuigingen en emoties die je hebt. Je afvragen wat deze je geven en ook wat ze je niet geven. Vervolgens kun je kiezen: wat wil ik?

Wat je gedachten, overtuigingen en emoties je vertellen

Hoe je stap voor stap je eigen realiteit verandert, heb ik in een training gezet. De training neemt je mee om jezelf beter te leren kennen en te ontdekken wat er in je binnenwereld speelt. Het is belangrijk om goed te begrijpen hoe gedachten, overtuigingen en emoties werken, welke keuzes jij hebt gemaakt en vervolgens om voor jezelf te kiezen wat jij wilt.

De training ‘Meer vitaliteit? Dat is Jóuw bewuste keuze’ gaat over alle facetten die bepalend zijn voor je gevoel van welzijn, je gezondheid en vitaliteit.

Het leven is te mooi om niet te vieren

Volgens Bibian was het leven te mooi om niet te vieren, ongeacht de uitdagingen die je op je pad tegenkomt.

Is dat iets dat jij wilt leren?

Wil jij jouw realiteit, jouw kijk op de wereld veranderen?

Zodat jij je fijner, blijer en energieker gaat voelen?

 

Met de training 'Meer vitaliteit? Dat is Jóuw bewuste keuze' creëer jij daar ruimte voor:

meer informatie over de training vind je hier.

 

#bewust #overtuigingen #gedachten