Waar gaat jouw aandacht naar uit?

Zijn dat overwegend positieve gedachten? Of zijn dat overwegend negatieve gedachten? Wist je dat negatieve gedachten en overtuigingen voor stress in je lichaam zorgen? Je kunt zelfs fysieke en/of mentale gezondheidsklachten krijgen of indien je deze al hebt: ze kunnen hierdoor verergeren. Gelukkig is het mogelijk om uit deze vicieuze cirkel te komen. Dat is wat ik zelf heb gedaan en nu help ik anderen daarbijWil je weten hoe je dat doet? Lees dan verder.

leren leven met gezondheidsklachten, moeten leven met gezondheidsklachten, omgaan met gezondheidsklachten, gezond leven, wat is gezond, gezond en vitaal oud worden, gezond oud worden, gezondheid en vitaliteit, fysieke en mentale gezondheidsklachten, gezon

Wat zich in je hoofd afspeelt

Zo heb je positieve en negatieve gedachten, bijvoorbeeld tijdens het naar je werk reizen waar je gedachten hebt over de drukte, gedrag van andere mensen en dergelijke. In je hoofd heb je tevens overtuigingen die een grote impact op je gezondheid hebben. Er zijn namelijk overtuigingen die je gezondheid ondermijnen of juist versterken: dat wat je gelooft is bepalend voor jouw realiteit.

Hoe je gedachten en overtuigingen in relatie tot je gezondheid werken

Tegenwoordig zijn er veel meer onderzoeken gedaan naar de effecten van gedachten en overtuigingen. Er zijn twee soorten effecten:

Het placebo-effect: patiënten worden beter als ze geloven dat ze een werkzaam medicijn hebben gekregen, ook al bevat de placebo geen werkzame stoffen.
Het nocebo-effect: dat betekent dat negatieve gedachten, verwachtingen of een negatieve voorspelling een negatieve invloed heeft op het zelf-genezend vermogen. Zo kan het zijn dat als een patiënt een diagnose krijgt: 'uw blessure gaat nooit meer over' voor deze persoon de realiteit wordt. Want de arts of specialist kan het weten, toch?

Ja en nee..

Afhankelijk van wat je gelooft en waar je aandacht naar uitgaat, kun je je zelf-genezend vermogen stimuleren of verzwakken. Alles bestaat namelijk uit trilling en gelijksoortige trillingen trekken elkaar aan. Dat is een wetenschappelijk feit en dat wordt ook wel de wet van aantrekkingskracht genoemd. Dat betekent dat je zelf je gevoel van welzijn en je gezondheid beïnvloedt.

We kunnen veel meer dan we zelf denken: voorbeelden

Zo zijn er voorbeelden van mensen te vinden die het tegendeel van de diagnose wisten te bewijzen. Ze zijn op onderzoek uitgegaan omdat ze niet de rest van hun leven bijvoorbeeld in bed of op de bank wilde slijten. Zo zijn er voorbeelden van spontane genezingen te vinden. Volgens de wetenschap onverklaarbaar.

Een interessant boek dat ik nu aan het lezen ben is: Spontaan genezen van Dr. Jeffrey Rediger. Dr. Rediger bestudeert al meer dan vijftien jaar spontane genezingen en is een pionier op dit gebied. Zijn fascinatie voor mensen die tegen alle verwachtingen in genezen van ingrijpende en ongeneeslijke ziekten, bracht hem van topziekenhuizen in de Verenigde Staten naar helingscentra over de hele wereld. We kunnen veel meer dan we zelf denken om ons immuunsysteem te versterken, ziekte te voorkomen en onszelf te genezen. 

 

Dat is ook mijn persoonlijke ervaring en die van de mensen die ik heb begeleid. Naast heel positieve voorbeelden heb ik ook een cliënte die is afgehaakt omdat zij ervan overtuigt is dat haar ziekten ongeneeslijk zijn. Zij omarmt dat het laatste deel van haar leven voornamelijk op de bank en in bed afspeelt. Het is haar keuze en waar zij in gelooft.

Maar het kan dus ook anders!


Waar gaat jouw aandacht naar uit?

Je kunt geloven in alle muren die om je heen staan en die je beperken, je kunt geloven in de onmogelijkheden. Maar je kunt je ook openstellen voor de gedachte dat er meer mogelijk is dan je zelf denkt. Zo kun je zelf googelen naar 'spontaan genezen' en synoniemen. Er zijn veel verhalen, boeken en onderzoeken te vinden. Er zitten inspirerende verhalen tussen!

Je kunt ook je eigen gedachten aandacht geven: wat denk jij vaak? Waar let jij op? Indien je dit opschrijft, kun je dat achteraf nog eens bekijken en analyseren. Hoe ondersteunend of ontkrachtend zijn je gedachten en overtuigingen?

Ook al heb je niet direct invloed op je omgeving en de mensen om je heen, je hebt wel invloed op je gedachten en je overtuigingen. Ook op je aandacht, waar jij deze op vestigt. Jij bepaalt zelf wat jij denkt, wat jij gelooft en waar jij je aandacht op wilt richten.

Daarmee heb je invloed op je gevoel van welzijn en op je gezondheid.

Dit is één van de aspecten waarmee jij je gezondheid beïnvloedt.

 

Wil jij jouw gedachten en overtuigingen onderzoeken?

Welke rol zij spelen in jouw gevoel van vitaliteit en jouw gezondheid? 

Er zijn meerdere mogelijkheden:

  • Het gratis eBook ‘De sleutel tot meer gezondheid’ geeft je inzichten en tips in wat jij zelf kunt doen voor jouw gezondheid. Dat kun je hier downloaden.
  • De eTraining ‘Meer vitaliteit? Dat is Jóuw bewuste keuze’ gaat hier diep op in: alle facetten die jouw energie, jouw gezondheid en jouw gevoel van vitaliteit beïnvloeden komen aan bod. Je leert tevens wat jij kunt doen om jezelf te helpen, door voor jou passende keuzes te maken die jou meer gezondheid en vitaliteit brengen. Meer informatie vind je hier.
  • Voor persoonlijke begeleiding kun je contact met mij opnemen door mij een e-mail te sturen of via het contact formulier.

 

Waar gaat jouw aandacht naar uit?

 

#gedachten #overtuigingen #bewust