Hoe je met gezondheidsklachten ook kunt leren leven

Je kunt bijvoorbeeld denken dat gezondheidsklachten aangeven dat jouw lichaam niet goed functioneert: je lichaam hapert, je hebt last van je klachten en je voelt je beperkt. Je kunt ook denken dat jouw lichaam perfect functioneert, ook als je milde klachten ervaart en zelfs als je chronisch ziek bent. Je ervaart de klachten én je weet dat je lichaam gewoon goed functioneert. Klinkt dat laatste wel erg raar? Het zijn twee overtuigingen die jou een verschillend gevoel én verschillende mogelijkheden geven. De ene overtuiging heeft mij niet verder gebracht, de andere (rare) wél!

leren leven met gezondheidsklachten, moeten leven met gezondheidsklachten, omgaan met gezondheidsklachten, gezond leven, wat is gezond, gezond en vitaal oud worden, gezond oud worden, gezondheid en vitaliteit, fysieke en mentale gezondheidsklachten, gezon

Ondanks mijn gezondheidsklachten functioneert mijn lichaam perfect

Deze overtuiging is één van mijn inzichten die eraan heeft bijgedragen om mijn gezondheidsklachten op te lossen. Wat ik opmerkte, is dat mijn lichaam mij signalen geeft. Bijvoorbeeld je hebt hoofdpijn, rommelende darmen, uitslag op je handen of je voelt je moe. Deze signalen kunnen met voeding te maken hebben, maar ook met de hoeveelheid stress in je leven, een te drukke agenda en onvoldoende voor jezelf zorgen. Je lichaam reageert ook op jouw geest. Jouw geest staat voor hoe jij in het leven staat, jouw gedachten, overtuigingen, gevoelens, emoties, wil en gedrag.

Zo reageert jouw lichaam direct op wat er in je hoofd omgaat, op wat jij denkt

Het laat je voelen wat de effecten daarvan zijn. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van faalangst: zelf heb ik regelmatig tijdens examens geen enkele vraag kunnen beantwoorden: ik wist helemaal niets meer.. Dat ging van kwaad tot erger, zo erg dat ik van te voren aan de diarree was en stond te trillen op mijn benen. Wat je lichaam doet is reageren op jouw geest: in mijn geval bezorgde de staat van alarm in mijn hoofd de fysieke malaise.

 

Het werd voor mij tijd om het tij te keren

Ik had e.e.a. gelezen over lichaam en geest, hoe zij elkaar beïnvloeden en wat je kunt doen om meer rust te ervaren in beiden. Door de vele gedachten en faalangst zat ik alleen maar in mijn hoofd. Om meer naar mijn lichaam te gaan, daar kun je de rust ervaren, ben ik naar begeleide meditaties gaan luisteren. Zo deed ik onder begeleiding bijvoorbeeld een bodyscan, zodat mijn aandacht naar mijn lichaam ging en ik alle gedachten en emoties ‘vergat’.

Ik ontspande!

Dat deed ik ook als er een examen in aantocht was: regelmatig ging ik onder de begeleiding van een stem naar mijn lichaam en/of ademhaling toe. En zowaar: de diarree, de trillende benen en ook de examenvrees verdwenen. Ik voelde wel spanning in mijn lichaam, maar ik kon gewoon functioneren.

 

Wat deze ervaring aantoont

Als jij met jouw gedachten (als onderdeel van je geest) voor stress kunt zorgen in jouw lichaam, dan kun jij met jouw gedachten en met jouw gedrag dit ook weer omkeren.

Dit geldt voor iedereen!

Wat je zult merken, als jij ervoor zorgt dat je vaker je aandacht op jouw lichaam richt in plaats van op je gedachten in je hoofd, is dat klachten als bijvoorbeeld allergieën, buik en maagklachten, spierklachten, nek en schouderklachten zullen verzachten.

Dat geldt ook als je vaker naar de signalen van je lichaam luistert: voel jij je moe? Dan helpt het om even niets te doen, wellicht even te gaan liggen of iets anders waar je eigenlijk behoefte aan hebt om bij te tanken. Voel je spanning in je lichaam? Bewegen helpt je lichaam te ontspannen, helemaal als jij jouw aandacht op het bewegen richt. Voel je de behoefte aan groen en bomen om je heen? Maak een wandeling of ga fietsen in een omgeving waar je dit vindt.

 

Leer de signalen van je lichaam te begrijpen

Door naar je lichaam te luisteren en door uit te proberen wat het nodig heeft.

Ook als je chronische klachten hebt of ziek bent helpt dit jou. Keer je overtuiging om te beginnen om naar 'ondanks mijn gezondheidsklachten functioneert mijn lichaam perfect'. Zorg dat je vaker je aandacht verplaatst van je hoofd naar je lichaam, al dan niet onder begeleiding van een meditatie. Deze vind je in apps of op YouTube: vind een stem die prettig voor jou aanvoelt.  

De eTraining ‘Meer vitaliteit? Dat is Jóuw bewuste keuze’ leert jou nog meer technieken, hoe jij gezond met jouw lichaam en geest om kunt gaan. Je leert technieken hoe jij voor jezelf kunt onderzoeken wat jouw vitaliteit beïnvloedt, zowel positief als negatief. Op basis daarvan maak jij voor jou passende keuzes zodat jij je gezonder en vitaler gaat voelen.

De eTraining is een krachtige combinatie van kennis en ervaren wat voor jou werkt:

- jij leert hoe je samenwerkt met zowel jouw geest, als jouw lichaam

- jij leert hoe je effectief omgaat met alle factoren die jouw gezondheid bepalen

- jij bent diegene die de vruchten daarvan plukt!  

 

Je krijgt meer inzicht in de rol van energie op jouw gezondheid met het gratis eBook ‘De sleutel tot meer gezondheid’: deze kun je hier downloaden.

Maar je kunt natuurlijk ook direct aan de slag met de eTraining: klik hier voor meer informatie.

 

Hoe ga jij leven met jouw gezondheidsklachten?

 

#gezondleven #bewust #bodymind