Home » Blogs » Hoe vind je rust? Deel 3

Hoe vind je rust? Deel 3

Hoe vind je rust en hou je meer energie over?

Last van ‘herrie’ in je hoofd en van je omgeving? Rust is altijd aanwezig: gun jezelf om het te voelen. Deel 3 van 3 met tips om je effectief op weg te helpen.

Hoe ging het oefenen met de tips uit Deel 1 en Deel 2? Nogmaals: laat je niet ontmoedigen als het niet in één keer goed gaat. Herhaling geeft kracht: wees geduldig en verplaats telkens je aandacht opnieuw naar je voeten op de grond; maak contact met de aarde; ga vervolgens naar je ademhaling; verlaag deze naar je buik toe; neem je energieveld hierin mee, zorg dat deze weer helemaal om je heen zit onder je voeten door. De kern is: is je hoofd vasthoudend? Jij ook! ๐Ÿ˜‰

Als het goed is ben je meer gewend om met je aandacht in je zwaartepunt te zijn, in contact met de aarde en je energieveld om je heen. En wat ervaar je? Voel je de rust in jezelf? Of voel je van alles en vraag je je af: wat doe ik daar nu mee?

 

Vragen die je op zo’n moment aan jezelf kunt stellen zijn als volgt: 

Wat voel je in je lichaam?

Voel je spanning? Stress? Gespannen spieren? Dit kun je van je af laten glijden, letterlijk, alsof een bad vol met water leegloopt. Ik wil zelf nog wel eens het beeld van een enorme glijbaan uit een waterpretpark zien: ik zie en voel ‘het’ letterlijk van mij afglijden. Of je ademt alles met een stevige zucht uit, evt. nog een aantal keer als dit goed voelt. Span je spieren, en ontspan ze weer: voel hoe de spanning weg kan glijden. Ook dit kun je een aantal keer herhalen.

Welke emoties kun je ervaren?

Ga er met je aandacht heen en ervaar wat je voelt. Kun je de emotie duiden? Zit het ergens op een bepaalde plek in je lichaam? Je hoeft er niets van te vinden, liever niet zelfs, je hoeft het alleen te ervaren en erbij te blijven. En na 90 seconden, …. , wat ervaar je nu?

Emoties zijn, behalve energie dat wil stromen, ook vaak boodschappers. Stel jezelf de vraag: wat wil je mij vertellen? Misschien komen er herinneringen in je op? Of beelden? Of woorden? Of muziek? Wat wil het je vertellen? Wat raakt je zo? Kun je er iets mee? Schrijf het op zodat je het later nog eens terug kunt lezen: misschien wordt dan je iets duidelijk(er)?

Als je boosheid (en varianten daarvan) ervaart dan is het tevens belangrijk deze op een geschikt moment fysiek te uiten: ren keihard een trap op, ga stampvoeten, springen of iets anders heftigs zodat je fysiek de boosheid laat stromen. Boosheid die in je lichaam blijft zitten gaat ‘broeien’ en daar kun je klachten aan overhouden. (Varianten van) boosheid fysiek uiten op een geschikt moment lucht enorm op! 

            Zijn daar je gedachtes weer?

Ga weer terug naar het begin en zet de stappen achtereenvolgens: aarden, ademhaling, ademhaling naar je buik, neem je energieveld mee, voel je zwaartepunt, ga er met je aandacht heen en pffffffffffffffffff, laat alles wat je niet nodig hebt van je afglijden. Zie het als een uitnodiging om opnieuw door de stappen te lopen en om bewust naar je rustpunt te gaan.

Laat het negatieve oordelen en het vechten los

Negatief oordelen en vechten is als rijden met de handrem erop en dat kost alleen maar energie. Zie het afdwalen van je aandacht als een uitnodiging om het nogmaals te proberen, en nogmaals, en nogmaals, etc. Geef niet op!

Oefenen

Door op de beschreven wijze vanuit je zwaartepunt met aandacht bij je ervaringen stil te staan, zorg je voor jezelf door (bronnen van) spanning af te voeren. Met name 90 seconden bij je emoties stilstaan gaat heel veel spanning oplossen. Evenals je woede op een geschikt moment fysiek uiten.

Aanvankelijk zal het je wellicht moeite kosten of vreemd aanvoelen om je eigenwijze hoofd naar de achtergrond te krijgen, misschien lukt het je al iets beter. Maar blijf oefenen: als het met stilzitten niet wil lukken zoals bij mediteren. Ga wandelen, traplopen of iets anders doen en oefen. Gebruik momenten als wachtrijen, of andere momenten in je dagelijkse leven. Zie het niet als falen als het niet direct lukt, maar vraag jezelf af wat je kunt veranderen zodat het wel of beter lukt? Van welke momenten kun je (nog meer) gebruik maken? Wees inventief!

Want de kern is: is je hoofd vasthoudend? Jij ook! ๐Ÿ˜‰

Hoe meer je drukke hoofd naar de achtergrond gaat en je aandacht meer in het hier en nu is; hoe minder negatieve gedachten en vechten, hoe minder stress en spanning je zult ervaren. Mede door de spanning in je lichaam regelmatig van je af te laten glijden en stil te staan bij je emoties, gaat heel veel spanning oplossen. Spanning en stress gedurende lange periode gaat ten koste van je immuunsysteem, je gezondheid en hoe vitaal je je voelt.

Je hebt nu tips die je direct kunt toepassen zodat je meer rust gaat ervaren en er veel minder energie verloren gaat. Je hebt stappen gezet om meer ruimte en rust voor jezelf te creëren.

Je houdt dus meer energie over en vanuit rust en ruimte ontstaan weer nieuwe mooie dingen! Hoe fijn is dat?

Heb je vragen?

Worstel je met zorgen, emoties, klachten of heb je vragen? Neem hier contact met mij op. Ik werk met jouw persoonlijke energie: wat speelt bij jou, wat past bij jou?

Mijn doel is een aanpak die bij jou werkt en effectief de bronnen van jouw klachten aanpakt zodat jij meer rust kunt ervaren en jij je vitaler gaat voelen.

 

Gepubliceerd 25 maart 2020