De voedende kracht van aandacht geven

Aandacht is energie en alles wat energie krijgt, groeit. Dat geldt voor negatieve gedachten en gevoelens: je zorgt voor stress en spanning. Op den duur ontwikkel je gezondheidsklachten of bestaande gezondheidsklachten worden erger. Gelukkig werkt het andersom ook: lees verder hoe je dat doet.

Holistisch Therapeut, gezond leven, je vitaal voelen, gezond oud worden, leven met gezondheidsklachten

Er zijn oefeningen waarmee jij jezelf bijvoorbeeld mee kunt gronden (je staat steviger) of waarmee jij je aandacht richt op je lichaam: dat zijn manieren van aandacht geven. Je krijgt zo meer van wat jij graag wilt, zoals meer rust en balans ervaren.

Met jouw aandacht kun jij aan jouw leven meer genieten toevoegen

Er is zoveel om van te genieten: de zon, naar iets leuks uitkijken of aan iets leuks terugdenken, een warm bad of douche, lekker eten, een goed gesprek, de lente, een vrijpartij, een boek of film, uitslapen, een wandeling, mooie muziek, thuiskomen, een geur, en nog zoveel meer. Kortom, je kunt elke dag op elk moment of wanneer dan ook genieten.

Genieten ondersteunt de gezondheid en jouw gevoel van vitaliteit: het werkt voedend

Waar je van kunt genieten, is voor iedereen anders. Hoe je geniet, is voor iedereen hetzelfde.

Hoe doe je dat, genieten?

- Genieten doe je door je rationele verstand uit te schakelen, om vervolgens alle aandacht te geven aan ‘het ervaren van’.

- Genieten doe je met je hele lichaam en al je zintuigen.

- Genieten doe je zonder oordeel. Oordelen maakt dat je weer in je hoofd gaat zitten, weg van het ervaren. Merk jij dat je in je hoofd gaat zitten en bijvoorbeeld denkt: “Oh heerlijk”, ga dan met jouw aandacht terug naar je lichaam en zintuigen. Merk jij een grote zucht en voel jij je lichaam ontspannen: dan is je rationele denken ‘uit’ en krijgt ervaren en genieten de ruimte.

Wat kun jij doen om meer te genieten?

- Je kunt genieten van één dropje of je kunt de hele zak leegeten en nog steeds verlangen naar meer. Ga in het laatste geval bij jezelf na wat de onderliggende behoefte is en zorg ervoor dat díe vervuld wordt, wees open en eerlijk naar jezelf.

- Als iets niet helemaal aan jouw verwachtingen voldoet, kan je er voor kiezen hetzij jouw aandacht te richten op dát wat níet naar je zin is, hetzij jouw aandacht te richten en te genieten van dat wat wél goed en prettig is.

- Je bent je bewustzijn. Jouw bewustzijn is jouw besef dat je bestaat, het is alles wat jij ervaart. Bijvoorbeeld, als jouw lichaam op het strand is en jouw gedachten zijn bij het strijkwerk thuis, waar ben jij dan eigenlijk?

- Dit laatste werkt ook andersom: wanneer jij op je werk bent en in je pauze zijn jouw gedachten bij je vakantie in Spanje …, dan ben jij dus even op vakantie in Spanje!

 

Dit is een stukje uit de eTraining ‘Meer Vitaliteit? Dat is Jóuw bewuste keuze’. Daar vind je meer tips en een oefening hoe jij meer kunt genieten. Deze training leert hoe jij gezond met jouw energie omgaat: daardoor kun jij meer genieten van het leven, maar ook je gezondheidsklachten verminderen!

Door het aanleren van een eenvoudige leefstijl ga jij je gezonder, blijer en vitaler voelen: dat is het doel van de training.

Via de button hieronder lees je meer over de training en wat het jou kan brengen.

 


«   »