Ik wil mij gezonder en vitaler voelen

De weg om je vitaler te voelen is zoiets als de weg naar Rome: er is veel keus (Stress! Want waar doe je goed aan?) en er zijn veel manieren om uiteindelijk te bereiken wat je wilt. Mijn ervaring is dat iedere verandering, onafhankelijk van je gekozen route of weg, begint met een eerste (kleine) stap. 

Foto: je vitaler voelen, bewust worden, omgaan met stress, gezondheidsklachten, probleem oplossen, tips voor ontspanning, waar is je aandacht,

En dat is bewust worden

Je kunt namelijk pas iets oplossen als je weet wat het probleem is. Klachten los je op door de onderliggende problemen op te sporen en te verkennen. Op zowel professioneel als persoonlijk gebied. Dat geldt ook voor hoe gezond en vitaal je je voelt. Door je aandacht naar binnen te keren en je bewust te worden van de problemen die jij ervaart.

 

Leven in je hoofd heeft nadelen

Tegenwoordig leven veel mensen in hun hoofd: lijstjes met taken, zich zorgen maken, ergens iets van vinden, veel nadenken, negatieve gedachten, etc. Uit eigen ervaring weet ik nu, dat als je te veel in je hoofd zit, je veel meer stress en spanning ervaart. Je gedachten gaan maar door, het houdt niet op en je hebt geen moment rust...

Als je te veel in je hoofd leeft, raak je het contact met je lichaam kwijt: je lichaam geeft je signalen, het laat je weten hoe je werkelijk over iets voelt of wat wel of niet goed voor je is. Je zegt bijvoorbeeld ja tegen iemand om te helpen en ondertussen voel je kramp in je buik omdat het je helemaal niet uitkomt.

Klinkt dit herkenbaar?

 

Dus hoe keer je terug naar je lichaam en wordt je bewust?

Een eenvoudige oefening die mij hierbij (nog steeds) helpt, wil ik hier met je delen, deze noem ik mijn ABC-tje: 

Aandacht: als je iets doet, met hoeveel aandacht doe je dat? Waar is je aandacht? Waar richt jij je aandacht op?

Bewust: welke signalen pik je op? Wat ervaar je? Wat voel je? Wat zie je? Wat hoor je? Of ruik je iets? Of wat proef je?

Contact: hoe wederkerig is jouw contact met de ander bijvoorbeeld? In hoeverre speelt oordeel een rol? Of juist acceptatie? Wanneer heb je echt contact met elkaar? Dit geldt ook voor je contact met klachten die je hebt, of met spanning die je in je lichaam voelt. Je kunt in jezelf de vraag stellen, terwijl jij je aandacht en je bewustzijn richt op je lichaam: wat wil je mij vertellen? Of je stelt de vraag: hoe gaat het met mij? Dan maak je contact met je lichaam. Doe je dit een aantal minuten, dan krijg je informatie van je lichaam.

Mijn ABC-tje is op verschillende manieren en momenten toe te passen

Soms merk ik dat ik mij gespannen voel en mijn ABC-tje helpt mij dan om te ontspannen. Een eenvoudig voorbeeld ter illustratie: de eerstvolgende keer dat je je handen wast, vraag dan aan jezelf:

A: Waar is mijn aandacht? Is dat bij het water dat over je handen stroomt? Bij de zeep die schuimt? Of bij het lastige gesprek van die ochtend met een collega? Of bij je ‘to-do’-lijstje: ‘oh ja, dat moet ik niet vergeten!’ Of welk onderwerp dan ook dat je gedachten bezig houdt. Hoe zou het voor je zijn om je aandacht te richten op wat je aan het doen bent, namelijk je handen wassen, en al je andere gedachten (letterlijk) te laten vervliegen?

B: Als je bewust je aandacht richt op wat je aan het doen bent: wat ervaar je? Welke signalen pik je op? Wat hoor je? Wat voel je? Wat zie je? Misschien duiken je gedachten weer op? Wat zeg je tegen jezelf?

C: Maak contact met wat je ervaart en hou dat contact vast. Als je merkt dat je aandacht afdwaalt, breng het weer terug naar wat je aan het doen bent en de signalen die je daarbij ervaart. Neem alleen je ervaringen waar, meer is niet nodig.

Deze oefening toepassen helpt je bewuster worden bij wat je doet (je traint mindfulness) en het is een manier om jezelf te leren kennen. Je verplaatst je aandacht van je hoofd (waar alle drukte is) naar je lichaam. Door het toepassen van het ABC-tje zul je meer rust gaan ervaren. 

Nog een paar tips hierbij:

  • Stel vooral open vragen die jezelf ruimte geven zoals hiervoor aangegeven.
  • Het helpt als jij jezelf nieuwsgierig opstelt: hoe zit dat eigenlijk bij mij?

 

Wat levert het je op?

  • Hoe vaker je het doet, hoe meer rust je gaat ervaren!
  • Wellicht gaan patronen je opvallen: wat zeg je tegen jezelf?
  • Hoe ga je om met wat je ervaart en voelt? Voel je je oké bij wat je ervaart? Of juist niet?
  • Mopper je op jezelf omdat je gedachten van geen ophouden weten?
  • Of stond (in het voorbeeld) de kraan te hard, ben je daardoor nat geworden en mopper je daarom?

Schrijf het voor jezelf op en lees na een dag of een week je notities door: wat valt je op?

 

Er is geen goed of fout

Het mooie is dat er geen goed of fout is in deze oefening: alle ervaringen en antwoorden zijn juist want ze maken jou steeds duidelijker hoe jij leeft gedurende de dag, gedurende de week. Ook met de oefening stoppen of het vergeten is informatie! 

Ken je de oorzaak? Dan kun je hier iets aan doen

Mijn ABC-tje kan je helpen om een eerste (kleine) stap te zetten. Je kunt met iets simpels als je handen wassen beginnen. Pas het toe als je ergens in de rij staat te wachten en pas het toe op je lichaam, hoe jij je voelt. Het kan ook achteraf om te verkennen wat er (eigenlijk) bij jezelf speelt, zoals een lastig gesprek dat je die dag hebt gehad. Kun je terughalen wat je voelde in je lichaam? En waar je dit voelde?

Hoe meer je open, eerlijk en vooral nieuwsgierig je te werk gaat, hoe meer informatie je krijgt.

Deze informatie gaat over jou: wat is precies de oorzaak van wat jij ervaart? 

Dus wees nieuwsgierig en ontdek!

 


 »