Home » Blogs » Hoe vind je rust? Deel 2

Hoe vind je rust? Deel 2

Hoe vind je rust?

Last van ‘herrie’ in je hoofd en van je omgeving? Rust is altijd aanwezig: gun jezelf om het te voelen. Deel 2 van 3 met tips om je effectief op weg te helpen.

Hoe ging het oefenen met de tips uit Deel 1? Laat je niet ontmoedigen als het niet in één keer goed gaat. Herhaling geeft kracht: wees geduldig en verplaats telkens je aandacht opnieuw naar je voeten op de grond; maak contact met de aarde; ga vervolgens naar je ademhaling; verlaag deze naar je buik toe; neem je energieveld hierin mee, zorg dat deze weer helemaal om je heen zit onder je voeten door. De kern is: is je hoofd vasthoudend? Jij ook! ๐Ÿ˜‰

Zet beweging in ter ondersteuning

Zelf heb ik wandelen, traplopen en fietsen gebruikt om meer uit mijn hoofd en meer in mijn lijf te komen. Mijn hoofd kon niet stoppen en ‘stil’ tegen mijn hoofd zeggen werkte niet. Dus ik verplaatste mijn aandacht naar de fysieke bewegingen toe, ondersteund door het trappen of de stappen te tellen. Blijf jezelf in de bewegingen volgen en blijf tellen. Voel je dat je energie hoog zit? Verlaag het met de bewegingen mee: trap/stap het naar beneden toe en voel jezelf zwaarder worden.

Later ben ik gaan trampoline springen: ik was één keer echt te veel in mijn hoofd bezig, en BAFF! Daar lag ik met een enorme klap op de grond. Heel pijnlijk want toen stond de kamer (waar de trampoline stond) nog erg vol dus ik viel op een roeimachine en met mijn hoofd op een massagetafel. Misschien had ik mijn nek kunnen breken? Het heeft mij in ieder geval een aantal chiropractie- en osteopathie behandelingen gekost om fysiek weer ‘terug te veren’. Ik was volledig beurs, bont en blauw. De boodschap? Hou je kop erbij! Nu is trampoline springen voor mij een manier om tot rust te komen en om mijn hoofd te legen, zelfs voor het slapen gaan. En soms luister ik ter afronding naar een begeleide meditatie: kan ik nog meer tot rust komen.

Heb je andere vormen van bewegen of sporten? Kijk hoe je met je aandacht bewuster bij de beweging kunt zijn, eventueel ondersteund door de bewegingen te tellen.

Waar en wanneer nog meer?

Ik gebruikte ook wachtrijen zoals bij de kassa. Aanvankelijk was dit een bron van irritatie (ik heb het al zo druk! Nu dit ook nog…?!). Nu is het een bron van rust, een uitnodiging om contact te maken met de aarde, vervolgens met mijn ademhaling, deze verlagen naar mijn buik, mijn energieveld meenemen en onder mijn voeten door laten lopen en met mijn aandacht in mijn zwaartepunt zitten. En pfffffffffffffffff, alles wat ik niet nodig heb of waar ik last van heb, laat ik van mij afglijden.

Andere momenten om mijn aandacht te verleggen zijn allerlei dagelijkse of wekelijkse klusjes als handen wassen, koken, schoonmaken, stofzuigen, koffie/thee zetten etc. Doe dit vanuit je rustpunt, vanuit contact met de aarde en je energieveld helemaal om je heen onder je voeten door. En hou je volledige aandacht op de fysieke en mentale sensaties die je erbij ervaart. Word je bewust van de structuur van het materiaal dat je vasthoudt, merk welke spieren je aanspant, en welke gedachten of gevoelens er bij je opkomen. Ook als dat weerstand is: het gaat er niet om wat je denkt, maar dat je mérkt wat je denkt. Ook katten en andere huisdieren zijn ook zó blij als je hen met meer aandacht aait en knuffelt. Én het geeft ook veel meer terug! Nu is er ruimte om het ervaren ๐Ÿ˜‰

In Deel 3 deel ik tips om nog meer de rust in jezelf te kunnen ervaren. Wellicht ervaar je dat je rustpunt nog niet zo rustig is, wellicht voel je van alles en vraag je jezelf af: wat doe ik daar nu mee? Die belangrijke tips lees je de volgende keer!

 

Gepubliceerd 15 maart 2020