Home » Blogs » Hoe vind je rust?

Hoe vind je rust?

Hoe vind je rust?

Last van ‘herrie’ in je hoofd en van je omgeving? Rust is altijd aanwezig: gun jezelf om het te voelen. Deel 1 van 3 met tips om je effectief op weg te helpen naar meer rust in jezelf.

Verschillende stappen leiden naar je eigen innerlijke rust. Ik heb zelf ook de reis gemaakt van een 24/7 absoluut herrie-hoofd naar mijn innerlijke rust toe. Het vergt oefening, maar het is zeker de moeite waard! En als het mij lukt, dan kun jij het ook. 

De bron van de herrie

Als je veel in je hoofd zit; je hebt veel gedachten, zaken waar je aan wilt of moet denken, zorgen, gesprekken opnieuw beleven, vervelende gebeurtenissen als ‘die eikel uit het verkeer’, etc.; dan gaat al je energie naar je hoofd toe. Meestal gaat het ook nog om negatieve gedachten.

Het effect: je energie in en rondom je lichaam zit hoog, het is gericht op negatief en je bent het contact met de aarde (en jezelf) kwijt. Idealiter is je energieveld helemaal om je heen en zeker een halve meter onder je voeten door. Inderdaad: door de grond, door de aarde heen. Een hoog energieveld heeft gevolgen voor je gezondheid en hoe vitaal jij je voelt: je bent dan ontvankelijk voor (negatieve) energie uit je omgeving en je zult gevoeliger zijn voor lawaai en andere prikkels. Het komt harder bij je binnen en je hebt dus last van de herrie in je hoofd en uit je omgeving. Dit zorgt voor stress en spanning in je lichaam waardoor je energieveld nog hoger gaat zitten met alle gevolgen van dien. Langdurig spanning en stress gaat ten koste van je immuunsysteem en je gezondheid. Belangrijk dus om dit proces om te gaan keren.

In je (negatieve) hoofd zitten werkt dus niet vóór je, dus verplaats je aandacht van je hoofd naar je voeten:

Zorg voor een bewust contact met de aarde

Voel je voeten op de grond, voel dit goed en ervaar wat je voelt. Je kunt hierbij tevens je voetchakra’s (in het midden van je voeten) open zetten door dit te visualiseren: je zet denkbeeldige klepjes in het midden van je voeten open en je maakt contact met het middelpunt van de aarde.

Je kunt een stap verder gaan door met je blote voeten bijvoorbeeld op het strand te lopen en met het zand tussen je tenen de aarde te voelen; of doe dit in een tuin of een park: maak letterlijk contact met de aarde en voel het gras of de aarde onder je voeten en tussen je tenen.

In alle gevallen: voel wat het met je doet als je je aandacht verplaatst van je hoofd naar je voeten. Wat ervaar je?

Wat betreft letterlijk gronden met de aarde heb ik een interessante video gezien: deze staat op Facebook en vind je hier.

Zorg dat je energieveld weer zakt tot onder je voeten door

Dit kun je doen door naar je buik adem te halen met je beide voeten naast elkaar op de grond. Leg ter ondersteuning je hand op je buik, direct onder je navel en adem er heen. Je adem zakt van hoog in de borst naar lager en lager, neem je energieveld mee, voel hoe het zakt totdat je je buik op en neer voelt gaan onder je hand. Voel hoe je zwaarder en rustiger wordt. Visualiseer je energieveld om je heen en onder je voeten door, op een halve meter tot op armlengte helemaal om je heen. Door dit te doen maak je jezelf krachtiger, steviger en sterker.

Je zwaartepunt is tevens je rustpunt

En dit punt zit twee vingers onder je navel, het punt waar je je hand hebt gelegd, en het werkt zo: hoe beter je contact met de aarde hebt, hoe meer je energieveld helemaal om je heen zit, hoe meer je contact kunt maken met je eigen zwaartepunt, je eigen rustpunt.

Wat je doet is je ademhaling naar je zwaartepunt toe bewegen waarbij je je energieveld meeneemt. Voel hoe je zwaarder en rustiger wordt. Doe dit met je voeten naast elkaar op de grond. Voel hoe je met je aandacht in je zwaartepunt, je benen én in je voeten kunt zitten. Voel hoeveel sterker en krachtiger jou dit maakt.

Oefen hiermee, dit kan al uitdaging genoeg zijn 😉, en laat je niet ontmoedigen als het niet in één keer goed gaat. In gevecht gaan met je hoofd vol gedachten heeft geen zin, boos op jezelf worden ook niet. Wees geduldig en verplaats telkens je aandacht opnieuw naar je voeten op de grond, maak contact met de aarde, ga vervolgens naar je ademhaling, verlaag deze naar je buik toe, neem je energieveld hierin mee. Je ervaart je zwaartepunt, je rustpunt, onder je navel in contact met de aarde. Je kunt je ervaringen opschrijven zodat je later je ontwikkeling terug kunt lezen. Hou het kort, een aantal steekwoorden is genoeg.

De volgende keer deel ik nog een aantal praktische tips om meer bij je eigen rustpunt te komen. Zo was mijn hoofd een hardnekkige aandachtsvrager en heb ik bijvoorbeeld bewegen ingezet ter ondersteuning van het verplaatsen van mijn aandacht. Hoe? Dat lees je de volgende keer!

Heb je vragen? Neem hier met mij contact op.

 

Gepubliceerd 9 maart 2020